Jelena Vitezica i Marie Rodriquens, koje su nazočile sastanku Josipa Perkovića i Vinka Sindičića u zagrebačkom hotelu „Laguna" u ljeto 2007. godine, u Muenchenu su ovih dana iznijele vrlo teške optužbe o pokušajima opstrukcije suđenja Perkoviću i Mustaču iz Hrvatske.

Vitezicu je tijekom ispitivanja u riječkom Državnom odvjetništvu jedna od prisutnih državnih odvjetnica navodno upozorila da je predmet protiv Vinka Sindičića „zaštićen kao najviša državna tajna" Republike Hrvatske i da će biti kazneno gonjena ako ikome bude bilo što rekla o detaljima svojeg iskaza u riječkom državnom odvjetništvu i općenito o tom predmetu. Prema njezinom iskazu u više navrata prijetila joj je i bivša odvjetnica Vinka Sindičića koja joj je predbacila da je svojim svjedočenjem „uništila gospodina Perkovića".

Marie Rodriquens je odmah nakon davanja podataka upozorila njemački sud da je izložena telefonskim pozivima s prikrivenog broja i pozivima s telefonskih brojeva iz Republike Hrvatske te da takvi pozivi ne prestaju ni nakon promjene njenog telefonskog broja. Zbog svega toga, rekla je svjedokinja, nije spremna svjedočiti jer drži da bi svjedočenjem sebe izvrgla opasnosti u Republici Hrvatskoj.

Odvjetnik Zvonimir Hodak u izjavi za direktno.hr pojašnjava da je, ako su navodi svjedokinja na sudu u Njemačkoj istiniti, riječ o teškom međunarodniom skandalu.

-Miniranje iskaza svjedoka je nedopustivo to se ne može raditi, ni u hrvatskom pravosuđu, pa tako i pravosuđu druge zemlje - istaknuo je Hodak i dodao da je zakonski zabranjeno državnim odvjetnicima docirati svjedocima, a kamoli im zabranjivati davanje iskaza ili ih nagovarati na promjenu iskaza.

Smatra da je njemački sud očito povjerovao u izvjesnost prijetnje svjedokinjama, čim ih zbog odbijanja svjedočenja nisu poslali u zatvor.

-Svjedok je dužan govoriti istinu i može mu se samo dati do znanja da može biti kažnjen ako ne želi govoriti istinu ili ako uopće ne želi govoriti. Svjedok ne može pričati da se boji, a ako zbog straha ne želi iskazivati, može završiti i u zatvoru - rekao je Hodak i potvrdio da je njemački sud očito povjerovao u izvjesnost prijetnje svjedokinjama, čim ih zbog odbijanja svjedočenja nisu poslali u zatvor.

Hodak konstatira da je ovakvim razvojem situacije bačen odijum na DORH, pa bi promptno trebao poslati iskaze iz riječkog državnog odvjetništva u Njemačku.

-DORH bi morao sam istražiti ovaj slučaj, trebao bi sam provesti postupak, ali, s obzirom na sve okolnosti, kao npr. Lex Perković i slično, nekako se bojim da to neće ići - ocijenio je Hodak.

Smatra da je DORH dužan provjeriti ove navode.

-No, Nijemci će sada tražiti da teške optužbe svjedokinja ispita DORH, sudsko vijeće u Muenchenu mora dobiti iskaze državnih odvjetnica iz Hrvatske i onda će na tajnoj sjednici odlučiti o tome što će dalje sa svjedokinjama - pojasnio je Hodak. u izjavi za Direktno.hr.

 

R.H.