Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izjavila je u ponedjeljak kako ne smatra da su odnosi između Njemačke i Hrvatske narušeni zbog slučaja Perković.

Ministrica Pusić je u ponedjeljak nakon sastanka Vijeća za vanjske poslove EU-a na novinarsko pitanja komentirala izjavu hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, uoči njezina posjeta Berlinu, da želi obnoviti povjerenje Njemačke u Hrvatsku, narušeno slučajem "lex Perković" i izmjenom zakona o uhidbenom nalogu uoči ulaska Hrvatske u EU.

 "Ne mislim da ona misli da su odnosi između Hrvatske i Njemačke narušeni zbog toga. Ja mislim da je tu malo stranačke politike i mislim da ona vidi i razumije da su odnosi između Hrvatske i Njemačke dobri. Mislim da se nitko osim jednog malog političkog segmenta ne sjeća toga više, a ako je na bilo koji način sumnjala, mislim da će nakon posjeta Njemačkoj vidjeti da to nije slučaj", izjavila je ministrica Pusić.

Na upit što očekuje od posjeta predsjednice Grabar-Kitarović Berlinu, ministrica Pusić je rekla da takvi posjeti uvijek pridonose dobrim odnosima.

"Takva vrsta posjeta na najvišoj protokolarnoj razini znak je partnerskog uvažavanja", izjavila je Pusić.

Njemačka je bila jedan od najžešćih kritičara Zagreba kada je samo dva dana prije ulaska u EU 1. srpnja 2013. izmijenio zakon o uhidbenom nalogu i spriječio izručenje bivšeg jugoslavenskog i hrvatskog obavještajca Josipa Perkovića zbog ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića kod Muenchena 1983.

 

M.M.