Sudeći prema informacijama koje dolaze iz Muenchena, konstrukcije koje je odvjetnik Anto Nobilo osmislio s ciljem obrane Josipa Perkovića i Zdravka Mustača ruše se poput kule od karata.

Svjedok Andrija Drašković, Beograđanin koji je 2007. godine za likvidaciju Stjepana Đurekovića optužio Željka Ražnatovića Arkana, jučer je na suđenju u Muenchenu rekao da je cijelu priču izmislio kako bi poboljšao svoj položaj pred njemačkim pravosuđem, prenosi Direktno.hr.

Drašković je tijekom jučerašnjeg svjedočenja pokušao sve negirati, davao je nejasne i neodređene odgovore ili se nije sjećao. Povremeno bi naveo i kako on uopće nije dao takvu izjavu i da ne zna od kud sve to. Naveo je također d se s Arkanom poznaje od prije rata.

-U to vrijeme na "našim" prostorima likvidacije bile svakidašnja pojava i tome nisam baš pridavao puno pažnje - kazao je Drašković, koji se o konkretnom slučaju ubojstva Stjepana Đurekovica nije htio očitovati, već ga je nazivao "tim nekim ubojstvom" .

Zbog takvog ponašanja sudac Dauster ga je opomenuo i podsjetio na probleme koje može imati jer je očito da pokušava zavarati sud i zanijekati svoju izjavu, te odredio stanku kako bi pravni savjetnik razgovarao sa njim.

Nakon stanke, Drašković se ipak uspio sjetiti da je 2007. razgovarao s Državnim odvjetnikom Dietrichom i dao mu takav iskaz ali da je to, kako je kazao, učinio s namjerom da spriječi svoje izručenje u Italiju.

Ustvrdio je i da je "pokupio malo priče iz novina, malo po cesti i složio priču, ali u biti - ne zna ništa.

Sudac Duster upozorio Nobila

Kad je svjedočenje bilo završeno, pozvao ga je odvjetnik Anto Nobilo i počeo s njim nešto šaputati, a na glasnu intervenciju suca Dustera: „ Herr Nobilo, što to radite?", svjedok se pokupio i otišao. Odvjetnik Nobilo je nakon ovog incidenta pojasnio sucu da je on skupio neke novinske izreske o svjedoku, pa mu je to htio dati.

Podsjetimo, Drašković je u travnju 2007. godine njemačkom Državnom odvjetniku Dietricha, dao izjavu kako je njemu u privatnom razgovoru Željko Ražnatovic Arkan svojedobno ispričao da su on (Arkan) i Đorđe Božović Giška likvidirali Stjepana Đurekovića. Ubojstvo je, prema tadašnjem Draškovićevom svjedočenju, zapovjedio Stane Dolanc, a Krunoslav Prates je po toj priči telefonski obavijestio Arkana kad će Đureković biti u garaži. Nakon ove izjave, tražio da ga se zauzvrat ne izruči Italiji gdje su ga tada tražili zbog umiješanosti u šverc cigareta. Kad mu to nije dano, odbio je potpisati izjavu, koju je tijekom jučerašnjeg svjedočenja i demantirao.

Inače, Andrija Drašković sin je Miše Draškovića, dugogodišnjeg predstavnika Jugometala u Italiji. Draškovića mlađeg dio srbijanskih medija uglavnom povezuje s krijumčarenjem cigareta i droge. On je u javnim istupima nijekao veze sa kriminalnim krugovima, često je davao samodopadne intervjue, a o njemu se počelo opsežnije pisati pošto je krajem 2000. zajedno sa svojim kumom Aleksandrom Golubovićem u restoranu Rojal Knez ubio pripadnika surčinskog kriminalnog klana Zvonka Plečića, koji ih je netom prije pogibije optužio da su ubili Zorana Šijana, jednog od srbijanskih kriminalnih lidera. Drašković je potom prvo dobio devet, a zatim mu je Vrhovni sud Srbije podigao kaznu na 12 godina zatvora. Tu je presudu ukinuo Savezni sud; kazna mu je u ponovljenom postupku prvo smanjena, a na koncu je 17. svibnja 2004. pušten jer je utvrđeno da je pucao u samoobrani.

Odvjetnik Sticker: Prates je lagao

Tijekom jučerašnjeg suđenja definitivno je također potvrđeno da je Krunoslav Prates lagao kada je promijenio iskaz kako bi zaštitio Perkovića. Utvrđeno je to tijekom davanja iskaza Pratesovog odvjetnika, Reinera Klausa Sticklera, koji je zajedno s Helmutom Rosebrockom branio Pratesa tijekom suđenja za pomaganje u ubojstvu Đurekovića, javlja Direktno.hr.

Neposredni razlog za saslušanje odvjetnika Rosebrocka i Sticklera bila je činjenica da je Prates tijekom svojeg svjedočenja na suđenju Mustaču i Perkoviću, u studenom prošle godine, pokušao opovrgnuti svoje ranije izjave da je Josipu Perkoviću predao ključ garaže u kojoj je ubijen Stjepan Đureković.

>>Nobilovi krivokletnički scenariji - Uloge Krunoslava Pratesa i Vladimira Šantića osmišljene prema istom modelu

Prates je, naime, u svojem svjedočenju ustvrdio da je on tijekom suđenja kada mu je suđeno za pomaganje u ubojstvu Stjepana Đurekovića rekao svojem odvjetniku Rosebrocku da je izmislio cijelu priču s ključem kako bi njegova famozni "roman" bio uzbudljiviji, ali i da mu je njegov odvjetnik Rosebrock odgovorio da to više nema smisla spominjati pred sudom jer mu nitko neće vjerovati nakon što je prikrivenim istražiteljima i kasnije u istrazi već dao brojne izjave u kojima je priznao predaju ključa garaže Perkoviću.

Pratesov odvjetnik, Reiner Klaus Stickler je tijekom jučerašnjeg saslušanja kazao kao je siguran da Krunoslav Prates nikada nije spominjao promjenu iskaza o ključu. Potvrdio je također da ga nikada nisu nagovarali na lažno priznanje bilo čega.

Sudac Dauster ispitivao je Stickera o vezama u trokutu Rosebrock-Mičić-Nobilo i novcima  kojima je financirana Pratesova obrana, o čemu je Rosebrock svjedočio prošlog tjedna.

Stickler tvrdi da ne zna ništa o novcima, zna da je postojao neki kontakt u Hrvatskoj koji im je mogao pomoći na licu mjesta, za informacije, dokumente i slično,

Tijekom svjedočenja, Stickler je kazao da je Mičić sjedio u publici na suđenju Pratesu.

Iako Sticklerov iskaz nije bio izdašan, definitivno je u bitnome potvrđen raniji iskaz Helmuta Rosebrocka.

Rosebrock preko Mičića dogovarao postupke s Perkovićem i Nobilom

Tijekom prošlotjednog svjedočenja, međutim odvjetnik Rosebrock je također je izričito zanijekao da bi mu Prates bilo kada, i na bilo koji način, dao na znanje da je izmislio davanje ključa garaže Perkoviću čime se još jednom iskaz Krunoslava Pratesa dan u ovom postupku potvrdio kao lažan.

Kako bi se Pratesove tvrdnje provjerile, sud je naložio i pretragu odvjetničkih ureda Rosebrocka i Sticklera radi izuzimanja odvjetničkih spisa koji se odnose na Pratesa. Policija je napravila pretrage i tom prilikom izuzela odvjetničke spise koji se odnose na proces Krunoslavu Pratesu.

Rosebrock je tijekom prošlotjednog svjedočenja potvrdio da je tijekom suđenja Pratesu bio u stalnom kontaktu s Josipom Perkovićem i Antom Nobilom s kojima je, kako je kazao, dogovarao postupke tijekom suđenja Pratesu.

Također, Rosebrock je detaljno opisao da ga je u vezu s odvjetnikom Nobilom doveo Tomislav Mičić.

Zanimljivo je kako je prema javno objavljenim podacima Tomislav Mičić u jednom obavještajnom dopisu koji je potpisao Josip Manolić, u to vrijeme ravnatelj UZUP-a, označen kao 'Perkovićevo zujalo', jer je prema Manolićevoj zabilješci igrao ulogu između Perkovićeva odvjetnika Ante Nobila u Zagrebu i Helmuta Rosenbrocka, odvjetnika Krunoslava Pratesa u Münchenu.

Na iznenađenje mnogih u sudnici, Rosebrock je izjavio i da su mu Perković i Nobilo, preko Tomislava Mičića, u više navrata isplatili ukupno 23 tisuće eura.

Rosebrock je pokušao ta plaćanja prikazati kao naknadu putnih troškova za putovanja u Zagreb na sastanke s Perkovićem i Nobilom. Ipak, Rosebrock nije ponudio uvjerljiv odgovor na postavljena mu pitanja o očiglednom nerazmjeru između isplaćenog iznosa i stvarnih troškova za ukupno tri putovanja u Zagreb.

Nakon iskaza Andrije Draškovića, Reinera Klausa Sticklera i Helmuta Rosebrocka čini se da Nobilove konstrukcije jednostavno ne prolaze kod njemačkih sudaca, za razliku od nekih drugih.

 

M.M.