Pred Višim zemaljskim sudom u Muenchenu ovaj se tjedan nastavlja suđenje Zdravku Mustaču i Josipu Perkoviću zbog sumnje u sudioništvo u ubojstvu hrvatskog emigrantskog političara Stjepana Đurekovića u Wolfratshausenu 1983. godine.

U utorak bi suđenje trebalo biti nastavljeno svjedočenjem hrvatskog emigranta Petra Penave koji bi, kako je priopćio Viši zemaljski sud, trebao pružiti uvid u strukture i pitanje odgovornosti pojedinih djelatnika unutar jugoslavenskih tajnih službi. Penava je proteklih godina u više navrata u medijima govorio o tomu kako su ga "Udba, tj. Perković osobno htjeli likvidirati".

Nakon toga bi putem video-linka iz Beograda trebao svjedočiti bivši agent Službe državne sigurnosti (SDS) Božidar Spasić koji bi također trebao govoriti o hijerarhiji SDS-a, prije svega o pitanju odgovornosti u donošenju važnih odluka među kojima je i egzekucija emigranta.

Spasićevo svjedočenje bi se trebalo nastaviti i u srijedu. Umirovljeni "udbaš" Spasić već je u dokumentarnom filmu Bavarske Televizije i Deutsche Wellea "Ubojstvo u Titovo ime" govorio o metodama kojima se SDS borio protiv pripadnika emigracije.

U četvrtak bi video-linkom trebao svjedočiti bivši visoki dužnosnik Ine Vanja Špiljak. Tijekom suđenja Krunoslavu Pratesu, koji je 2008. osuđen za sudjelovanje u ubojstvu Đurekovića, i tijekom ovog suđenja Mustaču i Perkoviću, državno odvjetništvo u više je navrata spominjalo da je glavni motiv Đurekovićeva ubojstva njegovo saznanje o upletenosti Vanje Špiljka u financijske malverzacije u naftnoj kompaniji početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Prema optužnici, Đureković je ubijen na inicijativu Mike Špiljka koji je strahovao da bi javna saznanja o upletenosti njegovog sina Vanje u privredni kriminal naškodila njegovoj kandidaturi za predsjednika predsjedništva SFRJ.

Istog dana bi trebali svjedočiti i sutkinja Županijskog suda u Zagrebu Renata Miličević i sudac Vrhovnog suda Damir Kos, koji bi trebali govoriti o suđenju za ubojstvo Brune Bušića.

 

M.M.