Splitsko Gradsko vijeće u četvrtak nije prihvatilo HDZ-ov prijedlog uvrštavanja u dnevni red točke da se prostor Katalinića briga, u blizini Gradske luke, nazove Prilaz žrtava komunizma i na taj način u Splitu osudi totalitarni komunistički režim.

  Na Katalinića brigu je nakon Drugog svjetskog rata bilo sjedište tadašnje Službe državne sigurnosti, sa zatvorom u kojem su zlostavljani politički neistomišljenici.

"Predlažemo da se prostor Katalinića briga nazove Prilaz žrtava komunizma i da se na taj način osudi totalitarni komunistički režim", rekao je predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a Petar Škorić.

Po njegovim riječima, Komisija za imena ulica, trgova i za spomenike ranije se složila s takvim prijedlogom, kao i s onim da se budući sportsko-rekreacijski park u gradskom kotaru Plokite nazove Prvi splitski odred, a taj je prijedlog uvršten na dnevni red današnje sjednice Gradskog vijeća.

Škorić je prvo predložio da se ta točka povuče s dnevnog reda sjednice, što nije prihvaćeno, a zatim je glasovanjem odbijen i spomenuti HDZ-ov prijedlog - od 29 nazočnih vijećnika za taj prijedlog glasovalo je njih 13.

Luka Podrug (HČSP) je gradonačelnika Ivu Baldasara upitao pod kojim uvjetima SDP koristi stranačke prostore u gradu, odnosno nekretnine.

"Izgleda da jedino SDP ima privilegij koristiti prostore, pri čemu se pod šminkom demokracije krije materijalni interes. Zapravo je ispalo da je riječ o komunističko-tajkunskoj demokraciji. Da se radi o nekoj drugoj stranci, to bi bio skandal svjetskih razmjera“, poručio je.

Baldasar je odgovorio kako je pregledao cjelokupnu dokumentaciju vezano uz korištenje SDP-ovih nekretnina, najavivši pisani odgovor na pitanje.

"Vidjelo se da SDP ima valjani ugovor, ali da nije u legalnoj poziciji. Napravili smo novi ugovor i od tada se plaća najam, no SDP je odustao od jednog dijela prostorija, a drugi dio plaća. Došlo je do sudskog spora i stvar nije jednostavna pa ću vam odgovoriti pisanim putem", poručio je Podrugu.

HČSP-ov vijećnik je uzvratio prozivkama kako i ovaj slučaj pokazuje da je "komunizam itekako živ u Splitu" i da su "komunisti privilegirani". Predsjednik Gradskog vijeća Boris Ćurković (SDP) pozvao je Podruga da socijaldemokrate ne naziva ljude komnistima, na što mu je Podrug odgovorio kako u Gradskom vijeću "ima više komunista nego SDP-ovaca".

 

M.M.