Spomenik Augustinu Tinu Ujeviću u Vrgorcu osvanuo je 1. svibnja ogrnut zastavom zločinačke Komunističke partije Jugoslavije.

Tim povodom prigodnim statusom na svome facebook profilu oglasio se ravnatelj Gradskog kulturnog središta i predsjednik tamošnjeg ogranka Matice hrvatske Željko Primorac.

-Kao osoba koja godinama vodi manifestaciju koja slavi život i djelo najvećeg hrvatskog pjesnika svih vremena ne mogu a da ne izrazim zgražanje nezapamćenim činom barbarizma i kulturocida. Treba li uopće podsjećati hrvatsku javnost kako je Tin Ujević godinama bio proganjan od svih mogućih totalitarističkih politika, a posebno one komunističke. Komunistička Partija Jugoslavije oduzela je Tinu nakon Drugog svjetskog rata građanska prava i izgnala ga iz javnog života, stoga, jutrošnji čin nije nikakav prosvjed ili performans već brutalan napad na djelo i život Tina Ujevića - objavio je Primorac na svome facebook profilu.

Podsjetio je da u Tinovu svijetu nema mjesta za zločine, jednoumlje i totalitarizam, kakav predstavlja zastava KPJ.

-Ove godine obilježit ćemo 60 godina od odlaska Tina Ujevića sa ovog svijeta u neki njegov svijet i svemir u kojem je živio cijeli svoj život. U Tinovu svijetu i svemiru nema mjesta za zločine, jednoumlje i totalitarizam, za sve ono što predstavlja zastava KPJ. Stoga, sljedbenici razbojnika, poručio bih vam da ne progonite i na onom svijetu ikonu hrvatske književnosti - istaknuo je Primorac.

Zatražio je od nadležnih institucija da žurno istraže ovaj kulturocid.

-Nadalje, tražim od nadležnih policijskih dužnosnika u Vrgorcu da pod hitno istraže ovaj kulturocid, još jedan u nizu učinjenih u posljednje vrijeme u Vrgorcu te da najoštrije kazne isticanje totalitarnih simbola u skladu sa hrvatskim zakonima i rezolucijom Vijeća Europe - stoji također na fecebook statusu Željka Primorca.

 

R.H.