Rijeka, poznati hrvatski mandrać, posljednji put bila je ozbiljna luka pred stoljeće, a poluozbiljna pred pola stoljeća. Današnja posve prazna luka u kojoj se pripređuje smiješna jedriličarska regata Fijumanka (neki je cinično zovu Jugoslavenka!) - na kojoj nikad nema vjetra! - vrhunaravni je simbol trijumfa crvenih vrtnih patuljaka!

Grad koji je izgubio svaki razlog postojanja: industrijski grad bez industrije, lučki grad bez brodova, grad s velikom rafinerijom u kojoj se ne prerađuje nafta, s velikom termocentralom koja se uopće ne uključuje, s industrijskom zonom (koja je zapravo u Bakru), turistički grad bez turista, grad brodogradnje koji je spao na izardu teglenica, grad sa studentskim kampusom na kojem se predavanja ne smiju održavati kad puše malo jači vjetar (jer se tek sagrađeni kampus raspada!)... itd.

         Današnja Rijeka grad je najcrnjeg, ili preciznije najcrvenijeg, fašizma koji egzistira na potezu Havana-Pyongyang-Rijeka. Od dana kad je Pjesnik-Vojnik Gabriele D'Annunzio uspostavio u Rijeci prvu fašističku državu u povijesti, sa svojom Talijanskom regencijom Kvarnera (1920.) - dvije godine prije Mussolinija, te trinaest prije Hitlera! - sve je krenulo u pravcu totalnog kazališnog ludila. Nekadašnja, riječka crna fašistička država prva u svijetu priznala je Lenjinovu crvenu fašističku državu i Ples mrtvaca mogao je krenuti! U riječkom kazalištu Benito Mussolini održao je jedan od svojih pamtljivih govora 22. svibnja 1919. i na kazalištu je do 1945. stajala spomen ploča koja je čuvala sjećanja na te "sretne" dane. Inače, Mussolini je 7. listopada 1919. doletio u D'Annunzijevu Rijeku, kako bi se konzultirao s Pjesnikom-Vojnikom o daljnjem putu svjetskog fašizma. Iz Rijeke je odletio za Firenzu kako bi 9. listopada 1919. održao govor na Prvom kongresu fašista!!!

Rijeka je, dakle, kao takva, crno jaje fašizma – koje je, samo prividno, promijenio boju!

         Dakle, upravo ti krugovi, podržavani od crvenih vrtnih patuljaka, kandidirali  Rijeku za Europsku prijestolnicu kulture (čega!?) i to tako da ispred kazališta koje se dičilo svojim doprinosom crnom fašizmu igraju igrokaz otvorenja Riječkih ljetnih noći (čega?!) s AK 47 (Kalešnjikov), čime i nehotice prizivaju "najvećeg bravara svih naših naroda i narodnosti iz regiona", Josipa Broza, čija su dva najpoznatija umjetnička imena - Tito i Walther - bila vezana uz pištolje kojima je likvidirao političke protivnike: Tokarev i Walther!!!

         Riječke ljetne noći su u biti transferiranje crnog u crveni fašizam kroz prizmu "multikulturalnosti" u gradu u kojem su Oskar Piškulić, Avijanka Margetić i drugi drugovi i drugarice pobili 300 autonomaša, industrijalaca i antifašista (!) u svibnju 1945. i iz kojeg su protjerali 30.000 stanovnika, uglavnom potalijančenih Hrvata! Slatko malo etničko čišćenje, koje bi mnogi danas rado prešutjeli!

Nikakve razlike nema između crnog i crvenog fašizma, samo je crveni krvaviji i prijetvorniji! Upravo zato Oliver Frljić, potrčko Vesen Pusić, radi program kojim se Rijeka bori za smiješnu titulu Europske prijestolnice kulture! I zato Frljić otvara Riječke ljetne noći incidentnim igrokazom "Otkaz Frljiću i Blaževiću" jer pomahnitali crveni fašizam treba incidente prije uvođenaj terora! Zato su tu svastike na Poljudi, pokušaji prekida utakmica nogometne reprezentacije i tome slične bedastoće, koje se porađaju na liniji London-Beograd-Zagreb!

         I zato Frljić, koji se izjasnio za rušenje hrvatskog identiteta nasilnim putem, predstavlja i Hrvatsku i Srbiju (a zapravo i Bosnu i Hercegovinu!) na Praškom kvadrienalu, jer ionako svi u Čehoslovačkoj znaju za Jugoslaviju! Selektivno sjećanje komunista gore je i od njihovih koncentracijskih logora! Alfred Pal smatrao je Goli otok neusporedivo gorim iskustvom od njemačkih koncentracijskih logora!

         Jedino je šteta što na sramotnom otvorenju Riječkih ljetnih noći trulo jaje nije pogodilo Vojka Obersnela, Gradonačelnika-Putnika (bio je tridesetak puta u Barceloni, nitko ne zna zašto?!), koji bi najradije krenuo u misiju mira Titovom olupinom "Galeb" - ka Jugoslaviji i Nesvrstanima (originalno još jedna ideja Gabriele D'Annunzija, koji je taj svoj gotovo realizirani projekt nazvao Riječka liga, odnosno Anti-Liga naroda!).

         Treba  nešto iz korijena promjeniti u toj crveno-crnoj Rijeci, ne bi li Hrvati mogli doći od zraka u ideološki najzagađenijoj zemlji na svijetu (naravno, uz Sjevernu Koreju i Kubu!). Incidentno otvaranje Riječkih ljetnih noći zaziva i Lenjina iz predrevolucionanrih dana, dok je uništavao jastoge na Capriju i smišljao kako će pokrenuti najveću i najkrvaviju pljačku u povijesti - pod poetičnim imenom Oktobarska revolucija!

         I za kraj: koliko je teška situacija u Rijeci  govori i podatak da je ugledni riječki ubojica Oskar Piškulić Žuti, kojem su Talijani u više navrata željeli suditi zbog ratnih zločina i etničkog čišćenja, umro pred koju godinu kao predsjednik Zajednice umirovljenika Primorsko-goranske županije, te počasni predsjednik NK "Lučki radnik"!          

                                                                                             

A.G.