U spomen na ubijene ranjenike koje je partizanska vojska nakon ulaska u Zagreb u svibnju 1945. odvezla iz zagrebačkih bolnica, te bez suđenja smaknula i bacila u jamu Jazovku kod Sošica, u ponedjeljak je u organizaciji udruge Hrvatski obredni zdrug Jazovka održan pohod na mjesto tog stratišta, gdje su pronađeni ostatci 447 žrtava komuičkog terora.

Ovogodišnja komemoracija održana je pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović. Prema riječima organizartora, to je prvi put da je netko na čelu neke državne institucije priznao postojanje mučki pobijenih žrtava pobacanih u tu jamu.

Izaslanica predsjendice Republike Bruna Esih, poručila je da u Hrvatskoj ne postoji fašizacija društva, već se ona izmišlja kao povod i opravdanje za obračun s političkim neistomišljenicima.

-Mi ovdje i na drugim stratištima svoga naroda ne žalimo za propalim državnim tvorevina koje god one bile, jer svoju državu imamo i ona je dovoljno velika da bude dom svih onih koji je vole i poštuju . istaknula je te dodala kako nitko ne traži vraćanje u povijest, već vraćanje dostojanstva žrtvama.

Poručila je kako na istini treba ustrajati, jer je preduvjet za bolju budućnost, prestanak manipulacije mrtvima, kao i manipulacije živima putem istih ideoloških obrazaca koji su primjenjivani nakon II. svjetskog rata.

Predsjednik udruge Boris Prebeg kazao je da 25 godina govore o pobijenim ljudima koji su bačeni u tu strahotnu jamu samo zato što su voljeli Hrvatsku, ali da se vlasti nadalje oglušuju i namjerno uništavaju sve što je Hrvatsko, te mlade tjeraju u tuđinu.

-Mi Hrvati 90-ih godina smo im oprostili ta zvjerstva, ali oni i dan danas veličaju Tita, jugoslavenstvo, zvjezdu petokraku i druge simbole pod kojima se ubijalo bez suda i zakona”, kazao je Prebeg, koji se zbog toga zauzeo za lustraciju.

Varaždinski biskup Josip Mrzljak istaknuo je u propovjedi kako je laž pogubna za svako društvo, jer razdire njegovo tkivo i povjerenje među ljudima.

-Zar ne prepoznajemo u ovoj rečenici stanje društvenih odnosa u našoj domovini. Ta laž u mnogima još uvijek živi i razdire tkivo društvenih odnosa - kazao je mons. Mrzljak, ustvrdivši kako su desetljećima prikrivane razne Jazovke i Hude jame, a oni koji su ubijali žrtve i bacali ih u njih mislili su da se zločini nikad ne će otkriti.

 

M.M.