U najmanju je ruku znakovito, a svakako i iznimno štetno, da Državni ured za upravljanje državnom imovinom, pod predsjedanjem ministra unutrašnjih poslova Ranka Ostojića, donese odluku prema kojoj se zemljište investitoru izgradnje trgovačkog centra West Gate, umjesto ranije dogovorenih 200, proda za 40 eura po kvadratnom metru.

Tako je Državni ured za upravljanje državnom imovinom, pod predsjedanjem ministra unutrašnjih poslova Ranka Ostojića, donio odluku da se zemljište investitoru, naknadno, proda za 40 eura po kvadratnom metru, umjesto dogovorenih 200, čime je državni proračun oštećen za više milijuna eura ali i otvorene sumnje u moguću korupciju.

Naime, prilikom gradnje trgovačkog centra West Gate investitori su se obvezali otkupiti, od države, 68 000 kvadratnih metara po cijeni od 200 eura za kvadratni metar. U tu su svrhu od dvojice austrijskih partnera, braće Thomasa i Bernharda Braunsbergera, nabavili novac u cijelom iznosu. Međutim, zemljište tada nije otkupljeno, austrijski su poduzetnici izgurani iz projekta (ali ne obeštećeni zbog čega su podigli kaznenu prijavu), dok je ostatak partnera angažirao nekoliko lobističkih tvrtki, poput one Rolanda Žuvanića, kako bi ih doveli u poziciju trgovati utjecajem s dužnosnicima i zastupnicima aktualne vlasti, podsjeća Direktno.hr na same početke ovog projekta.

Prošli utorak je DUUDI, na čijem je čelu Srbin Mladen Pejnović, bivši šef kabineta Mike Špiljaka i unuk Kate Pejnović, nakon medijskih napisa ali i žustrih intervencija lobističkih skupina i pojedinaca iz aktualne vlasti, raspravljao o projektu West Gate. U DUUDI-ju su potvrdili odluku o prodaji spornoga zemljišta za 40 eura po kvadratnom metru čime su pristali sudjelovati u milijunskom oštećivanju državnoga proračuna.

U igri 25 milijuna eura bankovnog depozita

Sudeći prema informacijama dobro obavještenih izvora, u igri je 25 milijuna eura bankovnog depozita, koji će banka ovršiti ukoliko se ne riješi pitanje kupovine zemljišta na kojima se kompleks West Gatea nalazi. Stres je utoliko veći što je novac koji su osigurala dvojica austrijskih poduzetnika, navodno, utrošen za lukrativne provizije, koje su se lobistima, navodno, isplaćivale preko raznih marketinških tvrtki.

>>

Prema insiderskim izvorima, upravo u tome se krije motiv za žurnu lobističku ofenzivu dužnosnika Milanovićeve vlasti da žurno pokušaju riješiti kupovanje državnog zemljišta u jeku godišnjih odmora i smanjenog fokusa javnosti.

Za ovakvo rješenje, čime sudjeluje u izravnom oštećivanju državnog proračuna, lobira ministar Ivan Vrdoljak, te Europski povjerenik za međunarodnu suradnju i razvoj Neven Mimica, koji je od prijeratnog inspektora milicije u Omišu i nerazdvojnog kolege Branka Šegona dogurao do člana Europske komisije.

Pored spomenutog dvojca iznimno aktivnu ulogu u lobiranju ima i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, čije je linkove prema građevinskoj mafiji još 2005. otkrio i dokumentirao upravo posljednjih mjeseci eksponirani Ante Barišić.

Zanimljivo je da je u cijeli slučaj lobiranja uključen i austrijski veleposlanik koji, kako stoji u zapisniku Gospodarsko socijalnog vijeća sa sjednice 22. i 23.,  svakodnevno pokušava utjecati na političke instance, ali i djelatnike DUUDI-a, lobirajući za ubrzanu kupovinu po nižoj cijeni.

Što će učiniti DORH?

Kako se radi o suspektnoj cijeni vidljivo je i u reakciji DORH-a. Kako pojašnjavaju insideri, DORH se ogradio od cijene koju su predložili DUUDI (pod predsjedanjem ministra Ostojića) i AUDIO (pod predsjedanjem Ivana Vrdoljaka), i to zbog ranijeg važećeg ugovora o kupnji za 200 eura po kvadratnom metru, ali i saznanju kako je novac za kupovinu po toj cijeni već prikupljen od, vjerojatno, oštećenih austrijskih poduzetnika.

Podsjetimo, prije nekoliko je tjedana u saborskoj proceduri, u tu svrhu, bio i Zakon o poduzetničkoj infrastrukturi prema kojem se trebalo omogućiti darivanje zemlje poduzetniku ukoliko je ono već u funkciji (!), koji su svojim lobiranjem značajno podupirali određeni saborski zastupnici od kojih su neki viđeni na učestalim ručkovima sa trenutnim upravljačima West Gate centra.

Pokušaj je ipak zaustavljen, no žurba i inzistiranje su znakoviti te je legitimno zaključiti kako dio poduzetnika, koji trenutno  upravljaju West Gateom, imaju veliku podršku unutar aktualne vlasti.

Postavlja se samo pitanje, u trenutku kada raste javni dug te smo prema nekim analitičarima vrlo smo blizu grčkom scenariju, oštećuju li spomenuti dužnosnici porezne obveznike, uz otvoreno pogodovanje dijelu poduzetnika koji sada upravlja West Gateom?

 

J. Zd.