Potpisnici peticije za uvođenje pozdrava “Za dom spremni” u službenu uporabu u Oružanim snagama RH zatražili su u ponedjeljak od predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović i predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka da predlože izmjene Zakona o hrvatskoj vojsci kako bi se pozdrav “Za dom spremni” uveo u službenu vojnu uporabu.

Organizatori peticije, koja je provedena putem interneta, tvrde da ju je potpisalo 3.200 osoba, a među potpisnicima se navode akademik Josip Pečarić, pomoćni biskup zagrebački Valentin Pozaić, sisački biskup Vlado Košić, nogometaš Josip Šimunić, akademik Stanko Popović, bivši ravnatelj Hrvatskog instituta za povijest Mirko Valentić, predsjednik Hrvatskog nacionalnog etičkog sudišta Zvonimir Šeparović, odvjetnik Zvonimir Hodak, bivši politički emigrant Nikola Štedul, don Anđelko Kaćunko, novinar Velimir Bujanec i drugi.

Potpisnici peticije tvrde da je pozdrav “Za dom spremni”, koji je za vrijeme Drugog svjetskog rata bio službeni pozdrav ustaškog pokreta, zapravo starohrvatski pozdrav i podupiru incijativu koju je preko Facebooka pokrenuo posljednji zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković – Mladi Jastreb da se taj pozdrav uvede u službenu vojnu uporabu.

-Uvođenjem takvog pozdrava u službenu uporabu njegovala bi se hrvatska kultura i tradicija, u protivnom protivnici ovog pozdrava mogli bi sutra doći na ideju da nam zabrane naš pleter, zagrebačku katedralu ili čak Sinjsku alku - kaže se u pismu predsjednici Republike i predsjedniku HDZ-a, od kojih se traži da predlože izmjene Zakona o hrvatskoj vojsci kako bi pozdrav “Za dom – spremni” ušao u službenu uporabu u Oružanim snagama RH - pojašnjavaju organizatori peticije.

Zdunić: Inicijativa koja može dovesti do novih podjela na desnom političkom spektru

Za Josipa Zdunića, analitičara HRsvijeta, načelno gledajući zahtjev je u redu. Međutim, u cijeloj ovoj inicijativi, prema njegovom mišljenju, ima nekoliko vrlo znakovitih nelogičnosti.

- Meni osobno nikako nije logično da se ova inicijativa pokrene nakon prijedloga bivšeg poručnika JNA i osobe koje je ranije bila u izbornom stožeru Ive Josipovića. Da ne govorim o kodnom imenu "Student" i nizu drugih pikanterija koje bacaju sjenu na jedan ovakav prijedlog - navodi Zdunić.

Boji se da se cijela ova situacija ne usmjeri na nove podjele među hrvatskim suverenistima.

- U Hrvatskoj vojsci je trenutno je na snazi "Pozdrav Domovini", nastao u vrijeme Domovinskog rata i prvog predsjednika Franje Tuđmana te se stoga ova inicijativa može tumačiti i kao pokušaj otvaranja sukoba među hrvatskim suverenistima, što su svakako zagovornici ideje Franje Tuđmana ali i zagovornici pozdrava "Za Dom Spremni - pojašnjava Zdunić.

Ističe da je ovo pitanje pravno potpuno čisto, ali ne i politički.

-Pitanje oko povijesnog karaktere pozdrava "Za dom spremni" nije političko nego pravno pitanje. Prekršajni sud u Kninu je u siječnju 2012. godine pozdrav okarakterizirao starim hrvatskim pozdravom, na što nije imao primjedbe niti jedna druga pravosudna instanca u Republici Hrvatskoj, iz čega se nameće zaključak da je situacija pravno potpuno čista. Drugi je problem što određeni politički i medijski krugovi bliski SDP-u i bivšem predsjedniku Ivi Josipoviću pokušavaju javnosti nametnuti svoje političke ocjene, ujedno minorizirajući odluke sudova, čime pokazuju da im nije stalo do pravne države nego isključivo do ocjena svoje Partije - navodi Zdunić.

Iznenađen je činjenicom da prijedlog nije odaslan ministru obrane i predsjedniku Vlade.

- Pitanje uvođenja pozdrava "Za dom spremni" u Hrvatske oružane snage, koliko je meni osobno poznato, pitanje je koje je regulirano zakonskim aktima iz djelokruga Ministarstva obrane i Vlade RH, pa mi je vrlo znakovito da su premijer Milanović i ministar Kotromanović izuzeti iz ove inicijative - navodi Zdunić.

Smatra da prijedlog dolazi u nezgodnom trenutku za Hrvatsku, kako zbog međunarodnih tako i unutarnjih odnosa.

-Prisjetimo li se ocjene ministra Lavrova o "fašizaciji" Hrvatske, iznesenih u ocjeni ruskog MVP i inicijative koju su srpski dužnosnici i određeni međunarodni faktori pokrenuli nakon toga, uvidjet ćemo koliko je to u ovom trenutku vrlo nezgodno za Hrvatsku. Dodamo li tome "operaciju svastika" i cijeli niz poteza i izjava na unutarpolitičkom planu slika će svakako biti potpunija. Osobito je zanimljivo da se ova inicijativa, koja može dovesti do novih razračunavanja na desnom krilu političkog spektra, događa u trenucima kada se Ivo Josipović pokušava pozicionirati na ljevici a Zoran Milanović cijelim nizom poteza, uključujući i pozivanjem na Tuđmana, pokušava se pomaknuti prema političkom centru - zaključuje Zdunić, te dodaje da je "cijela ova inicijativa u najmanju ruku ishitrena".

 

R.H.