Nakon jednomjesečne stanke danas je pred Visokim zemaljskim sudom u Münchenu nastavljeno suđenje Zdravku Mustaču i Josipu Perkoviću zbog sudjelovanja u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića.

Ročište je otvoreno saslušanjem policijskog službenika Thomasa Baumgärtnera koji je govorio o svojem poznanstvu s Božom Vukušićem.

Baumgärtner, njemački državljanin rođen je u Vukovaru i kao šestogodišnji dječak doživio je sudbinu desetaka tisuća Podunavskih Nijemaca koje su jugoslavenske komunističke vlasti prisilno iselile iz Hrvatske i Vojvodine nakon Drugog svjetskog rata. Činjenica da Baumgärtner tečno govori hrvatski jezik dovela ga je do poznanstva s Božom Vukušićem, jer je Baumgärtner kao policijski prevoditelj sudjelovao u istrazi vođenoj protiv Bože Vukušića u Karlsruheu. Također, kasnije, tijekom Vukušićevog izdržavanja zatvorske kazne, posjete Vukušiću odvijale su se pod nadzorom policije kod čega je sudjelovao kao prevoditelj i Baumgärtner, sve dok krajem 1980-ih nije premješten na mjesto kriminalističkog tehničara u njemačkoj Saveznoj policiji.

Ponovni susret Baumgärtner i Vukušića dogodio se sasvim slučajno u Zagrebu početkom 1992. godine. Baumgärtner je dolazio tijekom rata u posjet rođacima i prijateljima protjeranima iz Vukovara i slučajno susreo Vukušića pred zgradom u kojoj je stanovao jedan od njegovih prijatelja, a, ispostavilo se, i Vukušić. U narednih dvije-tri godine sreli su se više puta, a Baumgärtner te susrete opisuje kao privatne kontakte dobrih poznanika.

Na posebno pitanje zastupnika optužbe Lienhardta Weissa, Baumgärtner je govorio o tome kako je početkom 2000-ih na molbu Bože Vukušića kontaktirao svojeg kolegu i poznanika iz Bavarske kriminalističke policije Armina Friedleina koji je radio na istragama ubojstava hrvatskih emigranata u Bavarskoj i povezao Vukušića s Friedleinom vezano uz istragu ubojstva Ante Đapića, strica tadašnjeg saborskog zastupnika Ante Đapića.

Otkazano saslušanje Bilušiću

Svjedok Boris Brnelić, nekadašnji agent riječkog centra Udbe nije se pojavio na današnjem suđenju već je od suda zatražio da ga se sasluša video linkom.

Za danas je otkazano zakazano saslušanje Svetislava Bilušića. Bilušić je do 1979. godine bio šef operative zagrebačkog centra Udbe, a u razdoblju od 1979. do 1982. godine bio je na dužnosti načelnika I. odjela republičke Udbe koja se bavio unutrašnjim neprijateljima.

Odmah nakon uspostave video veze sa Županijskim sudom u Zagrebu, sudac Krešimir Devčić obavijestio je njemačke kolege da se Svetislav Bilušić javio sudu pismom uz koje je priložio liječničke nalaze. Bilušić tvrdi da zbog visoke životne dobi i svojeg zdravstvenog stanja koje ga ometa u kretanju nije u mogućnosti doći u sud i svjedočiti, a i da mu o slučaju Đureković ništa nije poznato. Posebno navodi da zbog svoje životne dobi ima i problema s pamćenjem.

Nakon kratkih konzultacija sudaca Daustera i Devčića, dogovoreno je da sudac Devčić faksom dostavi medicinsku dokumentaciju primljenu od Bilušića koju će nakon toga pregledati medicinski vještaci u Njemačkoj i izvijestiti njemački sud o sposobnosti svjedoka da svjedoči. Nakon toga bit će upućen novi zahtjev za međunarodnu pravnu pomoć i saslušanje svjedoka u njegovom domu, uporabom pokretne opreme za video konferencije koju će se uputiti iz Njemačke. Ako to bude potrebno zagrebački sud osigurat će i nazočnost liječnika na ispitivanju.

Nastavak ročišta obilježen je čitanjem rješenja kojima je sudsko viječe odbilo niz dokaznih prijedloga obrana Mustača i Perkovića.

Odbijeno svjedočenje Slavka Goldsteina

Posebno valja izdvojiti odbijanje prijedloga da se kao svjedok sasluša Slavko Goldstein, inače savjetnika Zorana Milanovića. Prijedlog obrane Josipa Perkovića bio je da se Goldsteina sasluša na okolnosti rada hrvatske Komisije za žrtve rada i poraća kod čega je obrana tvrdila da se rad Komisije najvećim dijelom temeljio na političkim predrasudama i iskrivljavanju činjenica, da Komisija nije pristupila svom zadatku objektivno i da su prikupljeni podaci interpretirani na način da se huška protiv određenih ljudi.

Obrazlažući razloge odbijanja prijedloga da se ispita Slavko Goldstein, sudac Dauster izložio je stav sudskog vijeća da prijedlog i u njemu iznesene tvrdnje predstavljaju pokušaj negativnog vrednovanja rada Komisije, a ne iznošenje neposrednih saznanja svjedoka u vezi s predmetom suđenja što bi morala biti svrha svjedočenja. Sud naglašava da zaključci Komisije nemaju za sud nikakvog značaja jer sud mora doći do vlastitog zaključka o postojanju ili nepostojanju odgovornosti okrivljenika za ubojstvo Stjepana Đurekovića. U tom smislu, sudsko vijeće je stava da im hrvatski političar Slavko Goldstein ne bi bio od pomoći jer je smisao svakog političkog rada upravo pristrano zauzimanje za određene stavove. Zato sud zaključuje da se ne može očekivati da bi Goldstein bio od pomoći sudskom vijeću kod utvrđivanja postojanja odgovornosti okrivljenika.

Sud je odbio i prijedloge obrane da se pribavi spis Županijskog suda u Splitu sa suđenja Boži Vukušiću za otmicu Blagoja Zelića i Petra Gudelja, kao i da se provede grafološko vještačenje originalne skice otmice koja bi se navodno trebala nalaziti u navedenom spisu.

Konačno, tijekom današnjeg ročišta pročitani su i brojni iskazi svjedoka vezani uz akciju njemačke tajne službe u Ludwigshafenu, 1977. godine, usmjerenu na uhićenje Josipa Perkovića i Ilije Svilara radi poticanja Josefa Mullera na ubojstva Stjepana Bilandžića i Franje Gorete.

 

M.M.