Komunistička tajna policija u Hrvatskoj često je bila surovija od one u DDR-u. Organizirala je politička ubojstva sve do 1989.

– Jerko Vukas, šef SZUP-a, koji je na tom mjestu naslijedio Josipa Perkovića u proljeće 1991. rekao mi je da je dr. Franjo Tuđman od njega tražio popis suradnika Udbe, koji je izradio, Vukasov savjetnik, Franjo Vugrinec. Taj je rekonstrukcija Udbine suradničke mreže, prvi takav službeni dokument. Nju je pokojni predsjednik, predao te iste 1991. Josipu Manoliću, tada šefu Ureda za zaštitu ustavnog poretka, tako da je neistina što odvjetnik minhenskog optuženika Josipa Perkovića, Anto Nobilo tvrdi danas za tportal.hr da postoji jedna jedina službena rekonstrukcija suradnika Udbe koju da je radio njegov branjenik, tvrdi za 45lines Bože Vukušić, višedesetljetni istraživač rada komunističke tajne policije, njenih likvidacija, strukture, suradničke mreže…

Vukušić pretpostavlja da je popis suradnika Udbe, koji je za Tuđmana izradio Vugrinec, u vrijeme ubojstva Stjepana Đurekovića, načelnik SDS-ovog centra Zagreb, prvi hrvatski predsjednik zatražio da bi vidio ima li u njegovoj blizini tko od suradnika Udbe, o čemu ga je onda trebao izvijestiti Manolić.

– Međutim, već u veljači 1992. Vice Vukojević i ja smo od predsjednika Tuđmana dobili nalog da za potrebe filma o Bruni Bušiću, istražimo ne samo tko su bili suradnici Udbe oko Bušića, već općenito. Ja sam tada radio u SZUP-u i šef te službe, Vukas me pitao, a zašto nam je predsjednik dao nalog da rekonstruiramo suradničku mrežu Udbe kad je ta rekonstrukcija već napravljena, predana Predsjedniku, a on je proslijedio Manoliću. Nisam to spominjao Vukasu, ali smo Vice Vukojević i ja na osnovu toga procijenili da Tuđman nije imao povjerenja u to kako Manolić postupa s tim popisom, odnosno da mu možda prikriva suradnički odnos nekih ljudi iz njegove blizine, a moguće podmeće informacije da su drugi bili suradnici a nisu, pa je nas na neki način ovlastio da napravimo još jednu provjeru, objašnjava Vukušić.

Njihove sumnje su se brzo pokazale opravdanima jer su češljajući arhiv Udbe otkrili da je Ivan Gabelica potpisao suradnju s Udbom, iako, kako kaže Vukušić, kasnije nije surađivao, ali da su suradnici između ostalih bili dr. Ivan Cesar, predsjednik HKDS-a, ministar u Vladi demokratskog jedinstva, čiji je predsjednik bio Franjo Gregurić, i Tomo Sedlo, suradnik Centra SDS-a Doboj, kojeg je Josip Manolić postavio za pomoćnika međunarodnog tajnika za iseljeništvo.

– Vice Vukojević i ja smo o tim otkrićima izvijestili predsjednika Tuđmana u ljeto 1992. i bio je strašno ljut. Ne na nas, nego na Manolića jer je bilo očito da je manipulirao popisom suradnika kojeg je rekonstruirao Vugrinec, a Tuđman ga povjerio njemu. Tada je predsjednik Tuđman Vicu Vukojevića i mene dodatno ovlastio i potaknuo da sastavimo što točniji popis Udbine suradničke mreže. A što se tiče Manolića, zanimljivo je da on prešućuje Vugrinčevu rekonstrukciju kojom je raspolagao kao šef UZUP-a. Ako već proziva Karamarka da je bio suradnik Udbe, zašto ne kaže da Karamarko nije bio na tom popisu nego se poziva na navodnu izjavu pokojnog predsjednika Tuđmana koju se više ne može provjeriti. Zašto ne kaže da su na tom Vugrinčevom popisu među suradnicima Udbe nalaze imena sadašnjih čelnika stranke Naprijed Hrvatska, Ive Josipovića i Josipa Kregara, a nalaze se, kategoričan je Vukušić.

Do zaključenja ovoga teksta nisam uspio kontaktirati Josipa Manolića da prokomentira Vukušićeve tvrdnje. Vidio sam ga u utorak kako se kreće Petrinjskom iz pravca Amruševe gdje se nalazi ured Ante Nobila. Nedavno je tportal objavio da Nobilo neće zastupati Manolića u sporu s Tomislavom Karamarkom. Do mene je došla informacija da će Manolićev odvjetnik biti Krunislav Olujić, inače pravni zastupnik bivše predsjednice HDZ-a i premijerke Jadranke Kosor u sporu s njenom bivšom strankom, neformalno Tomislavom Karamarkom. Krunislav Olujić je također vezan za tajne službe. Bio je predstojnik UNS-a od 12.10.1994. do 18.5.1995. i nerijetko se u raynim tv emisijama znao hvaliti kako je i on imao prilike vidjeti razne popise suradnika Udbe.

Josip Manolić je inače za tportal svojedobno izjavio kako nikada nije napravljen nikakav vjerodostojan i cjelovit popis suradnika Udbe. U istom tekstu demantirao ga je prof. dr. Miroslav Tuđman izjavivši u biti isto što je danas za 45lines rekao Bože Vukušić:

‘Postoji rekonstrukcija cjelovitog sustava s ustrojem i vodećim ljudima, a onda i agenturnom mrežom. Što je Josipović vidio, ne znam, ali 1991. formiran je HIS i zadaća je bila napraviti rekonstrukciju obavještajnog sustava bivše Jugoslavije – od strukture i organizacije do agenata i onih koji su bili sitni doušnici’, ističe u izjavi za tportal predsjednik saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost, dr. Miroslav Tuđman (HDZ). Kaže kako je to sve rađeno u suglasnosti s predsjednikom Franjom Tuđmanom, a osim 1991, rekonstrukcija je rađena i 1993. i 1994.

U ponedjeljak je u Zagrebu na tribini o lustraciji Večernjeg lista gostovao ravnatelj njemačkog arhiva komunističke tajne službe bivšeg DDR-a Roland Jahn. On i Josip Juratović zastupnik u njemačkom Bundestagu Josip Juratović, inicijatorom tribine, dijele mišljenje da bez suočavanja s totalitarnom prošlošću, ne radi osvete i revanšizma, nema ni istine i ispravljanja nepravdi, odnosno zdrave budućnosti. Također, obojica napominju da Hrvatskoj nitko ne natura ni njemački, ni poljski niti bilo koji drugi “lustracijski” model, ali da je suočavanje s totalitarnom prošlošću dio vrijednosti koje zagovaraju članice EU, čija je i Hrvatska članica, te da je primjena tih vrijednosti, jamac napretka.

Indikativno je da na ovoj tribini nije bilo službenih predstavnika HDZ-a i SDP-a iako su dobili pozive, ali da je zato Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović na istu poslala čak tri svoja savjetnika. Svakako jedan od njenih najvažnijih savjetnika, Josip Buljević, onaj za nacionalnu sigurnost, dao je za Večernji list, svoju prvu izjavu za javnost od kad je na ovoj dužnosti naslijedio sina, u Muenchenu, za ubojstvo Stjepana Đurekovića, optuženog Josipa Perkovića, a ona glasi:

Komunistička tajna policija u Hrvatskoj često je bila surovija od one u DDR-u. Organizirala je politička ubojstva sve do 1989.

Nekoliko analitičara, domaćih i stranih s kojima sam ovih dana razgovarao o suđenju šefovima Udbe u Muenchenu, Zdravku Mustaču i Josipu Perkoviću, spomenutoj tribini, trakavici oko predstojećeg sudskog spora Manolića i Karamarka, temi lustracije kao jednoj od bitnih točki u predstojećoj predizbornoj kampanji, suglasno je da je izjava Josipa Buljevića izrečena u čvrstom dogovoru s Predsjednicom.

– Ovakva Buljevićeva smjela izjava, zapravo je Predsjedničino jamstvo SAD-u i Njemačkoj, “strateškim partnerima Hrvatske”, kako je te dvije velesile Predsjednica često nazivala u svojoj predizbornoj kampanji protiv poraženog Ive Josipovića, da će ona istrajati na obećanju da se sazna istina o zločinima komunističkog režima, bez obzira na ishod predstojećih parlamentarnih izbora – ostane li Milanović premijer ili postane Karamarko. Kolindu Grabar Kitarović ništa i nitko neće pokolebati na putu da Hrvatska krene naprijed rješavajući se tog dijela svoje totalitarne prošlosti, sasvim ozbiljan je bio u svojoj procjeni jedan strani diplomat s kojim sam razgovarao o ovoj temi.

 

Željko Peratović / 45lines.com