Diplomatski protokol ima svoja odstupanja, postoje nesvakidašnje okolnosti i poželjni izuzetci i postupanja da se popravi napravljena šteta ili u nekim prigodama ne pošalje kriva poruka.

Postoji i zloporaba i korištenje prilike, nešto što „upražnjavaju“ samo kvalificirani primitivci. Rukovanje je uz pristojan osmijeh dostatan pozdrav u svakoj diplomatskoj prilici i za svaki državnički susret. To se posebno odnosi na području bivše države. Sve preko toga je višak i kako smo vidjeli može izrasti u pravi incident.

Ne postoji niti jedan razlog zašto bi srbijanski predsjednik, Tomislav Nikolić, ili bilo koji drugi državnik i političar u obraze ljubio predsjednicu, Kolindu Grabar Kitarović, osim ako nije otprije s njom u srdačnim i prijateljskim odnosima. To je privilegij prijateljske prisnosti i on je ponekad poželjan dodatak diplomatskom protokolu. U diplomatskom protokolu službeni susret rukovanja obavlja se bez poljubaca u obraze.

Što se tiče „trećeg poljupca“, i Nikolićevog bezobraznog inzistiranja na njemu, dokaz je da je četnički vojvoda, bio i ostao samo neodgojeni gedžovan s četničkim kodom u sebi. Takav gedžovanluk ide uz titulu četničkog vojvode, ali ne kod pristojnih i dobro odgojenih osoba s diplomatskim manirima.

U sljedećim godinama hrvatska Predsjednica se mora čuvati sličnih situacija s gedžovanima i svim drugim poluprimitivnim i nepoželjnim „ljubiteljima“. Zato, gospođo Predsjednice, dva koraka natrag i sigurno ispružena ruka da Vas gedžovanska srdačnost ne bi pred kamerama vukla za rame po hodnicima, triput ljubila ili još štogod gore učinila. Uostalom tu je i osiguranje koje pazi da nam Predsjednicu ne vuče za "rukav" ili ljubi tko se kako sjeti, nego tko smije, pa neka zasluži svoju plaću.

Ne postoje razlozi za bilo kakvu prisnost Predsjednice Republike Hrvatske s političarima Republike Srbije, ruka je posve dovoljna, samo neka nakon rukovanja prebroji prstenje i provjeri nakit.

Majke hrvatskih branitelja još traže kosti svoje djece i samo te majke mogu dozvoliti našoj Predsjednici da prema njima učini korak, ali poljubac u obraz – koje li licemjernosti?!

 

R.H.