Pojašnjavajući ustavna rješenja, bivši predsjednik Vrhovnog suda Ivica Crnić ističe kako smatra da nema krize političkog sustava, te da je sve u rukama predsjednice Republike.

  -Teku normalne konzultacije. Ako se pojavi netko sa 76 mandata onda mu predsjednica mora dati mandat za sastavljanje Vlade. Ako ne uspije u 30 dana sastaviti Vladu predsjednica mu može, ali ne mora, dati drugu šansu. Ako i to nakon 30 dana ne uspije, predsjednica treba dati mandat drugoj osobi - tumači Crnić.

Predsjednica će morati presjeći i imenovati privremenu vladu, upozorio je Crnić, ako nitko ne uspije prikupiti potpise 76 podupiratelja.

-Ona nije vezana određenim brojem konzultacija, ali je vezana vremenom - jer odgovara za funkcioniranje državnog sustava. Ustav kaže da u tom slučaju predsjednik imenuje privremenu nestranačku vladu i raspisuje izbore. Tu nema mandatara, predsjednica imenuje nekoga koga smatra da može voditi privremenu vladu po principu: Štef, jel' bi to htel' - a onda Štef kaže da hoće. I daljnja imenovanja ministara i zamjenika ministara - sve je u rukama predsjednice - kazao je Crnić gostujući u središnjem Dnevniku HRT-a.

A dok se ne nađe osoba koja će stati na čelo privremene vlade ostaje otvoreno pitanje Ustavnog suda, jer sutra ističe mandat za čak 5 njegovih sudaca

-Ako se to ne dogodi onda dolazi do krize - Ustavni sud ostaje na 6 sudaca što znači da neće moći obnašati funkciju čuvara ustavnosti zakona i drugih akata - pojasnio je Crnić.

Ovakvim tumačenjem autoriteta za pitanje ustavnog prava kakav je nedvojbeno bivši predsjednik Ustavnog suda odbačena su i spekulativne tvrdnje Zorana Milanovića i njegovih ministara prema kojima je uloga predsjednice Republike protokolarne prirode.

 

R.H.