Tjednik "Novosti" glasilo grupacije okupljene oko etnobiznismena Milorada Pupovca nastavio je s kontaminiranjem medijskog prostora u Republici Hrvatskoj.

S očitim pokušajem diskreditiranja ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, glasilo srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj objavilo je fotografiju za koju tvrde da je fotografija aktualnog ministra iz 1996. s "ustaškom kapom na glavi".

Međutim, s druge strane, mogu se čuti ocjene kako je riječ o fotografiji na kojoj se nalaze pripadnici 9. bojne HOS-a, regularne postrojbe HV-a.

- Fotografija na kojoj su pripadnici HOS-a snimljena je 1993. na splitskoj Rivi. Riječ je o regularnoj postrojbi Hrvatske vojske čijim je poginulim pripadnicima spomenik otvorio splitski gradonačelnik Ivo Baldasar - pojasnio je Velimir Bujanec u večerašnjoj "Bujici".

Glavni urednik "Novosti" i pisac službene Mesićeve biografije, Ivica Đikić, i sam je ustvrdio da se slovo "U" ne vidi, ali da je "kapa ustaška", dok ideološku odrednicu naočara, košulje i hlača nije ocjenjivao.

-Ne tvrdim da je na kapi slovo 'U', već da je ustaška kapa. Mislim da je 'U', ali to se ne vidi na fotografiji. Mi nigdje ne tvrdimo da je na kapi slovo 'U', ali u to opravdano sumnjamo i kapa je ustaška" - kazao je Đikić u izjavi za medije.

Hasanbegović: Ovo je još jedna u nizu podvala i provokacija

Ministar Hasanbegović je fotografiju nazvao podvalom kojom ga se iznova želi diskreditirati.

-Ovo je još jedna u nizu podvala i provokacija kojima me se želi ljudski i moralno diskreditirati te politički likvidirati. Fotografija objavljena u tjedniku Novosti, glasilu Srpskog narodnog vijeća, na kojoj je i laiku vidljiva naknadna intervencija, nije snimljena 1996. već 1993. na splitskoj rivi i manifestaciji 9. bojne HOS-a, postrojbe u sastavu 4. gardijske brigade Hrvatske vojske.

Na slici prepoznajem dvojicu pripadnika te postrojbe i dijelove njihove službene odore. Podsjećam, riječ je o postrojbi čijim su poginulim pripadnicima prije nekog vremena Grad Split i gradonačelnik Baldasar otkrili spomenik. Sve ostalo su insinuacije koje nemam namjeru komentirati - kazao je ministar Zlatko Hasanbegović u izjavi za HRT-u.

Zdunić: U "Novostima" ima posla i za SOA-u

Analitičar HRsvijeta Josip Zdunić smatra da više od očite podvale Pupovčevih "Novosti" treba zabrinjavati brzina kojom su ovu fotografiju preuzeli ostali mediji u Hrvatskoj.

- Osobno mi je sasvim logično da je za Milorada Pupovca, Sašu Miloševića, Ivicu Đikića  i njihove sljedbenike svaki hrvatski grb zapravo ustaški grb. Jednako tako im je neprihvatljiva svaka hrvatska država. Međutim, osobno mi je zanimljivo kojom se brzinom ta podvala i reklama Pupovčevih "Novosti" večeras proširila meinstrem medijima, što ne treba čuditi ukoliko znamo da su Pupovčevi štićenici Saša Leković i Slavica Lukić na čelu Hrvatskog novinarskog društva (HND) - ističe Zdunić.

Podsjetio je i na fotografiju Milorada Pupovca i njegovog brata, inače aktivnog pripadnika srbijanske oružane pobune protiv Republike Hrvatske, čiju su objavu ovi isti mediji ignorirali.

- Riječ je o onim istim medijima koji su ignorirali javno objavljenu fotografiju Milorada Pupovca i njegovog brata Vojislava, inače aktivnog pripadnika srbijanske oružane pobune protiv Republike Hrvatske, snimljenu na privremeno okupiranom području 1993. godine. Ti isti mediji ignorirali su i pjevanje četničkih pjesama od strane najviših predstavnika SPC-a u Hrvatskoj, ali su se solidarizirali s tezama o osudi onih koji su u takvu pojavu javno osudili - ocijenio je Zdunić.

Smatra da u djelovanju "Novosti" svakako ima materijala i za uključivanje SOA-e koja je već ranije upozoravala na pojačanu aktivnost četničkih grupacija i određenih agentura u Hrvatskoj.

- Pupovčeve "Novosti" nikada nisu objavili niti jedne kritike na račun četničkog vojvode Tomislava Nikolića, niti govora aktualnog srpskog premijera Aleksandra Vučića u Glini. Podsticanjem na međunacionalnu netreljivost, Pupovčeve "Novosti" otvoreno podrivaju ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske i tim pitanjem, uz promtno ukidanje proračunskih donacija ovom glasilu, njihovim bi se aktivnostima trebala pozabaviti i SOA. Ključno je provjeriti ima li u ovom djelovanju i "prstiju" agentura iz našeg bližeg susjedstva il pak diplomatskih predstavnika određenih država akreditiranih u Zagrebu - zaključuje Zdunić.

 

R.H.