Novinar Gordan Malić optužio je danas PNUSKOK zbog stvaranja privatne političke policije čiji je interes, kako je kazao, bio štititi krug uske stranačke oligarhije, interese Milanovićevih prijatelja i rodbine

Novinar koji je prije tri godine istraživao kredit Krešimira Milanovića odobren od LHB-a, rekao je kako su u taj kredit ugrađene tržišne kamate, ali je bio potpuno rizičan s obzirom na ono čime je bio pokriven - zalog je bio višestruko manji od samog kredita.

>>HDZ zatražio istragu o prijetnjama Krešimira Milanovića čelnicima državnih institucija (Video)

-Kredit je odobren 2007. nakon što je Zoran Milanović postao predsjednik SDP-a i potencijalni budući premijer. U to vrijeme krediti su se davali uz kriterije, ali uz interesne kriterije, osobama od velikog utjecaja - istaknuo je Malić gostujući u Studiju 4 HRT-a.

Malić je naveo kako je zanimljivo da su u vrijeme kada je Milanović dobio kredit, LHB banku vodile iste osobe koje su vodile Hypo banku u Hrvatskoj u vrijeme kad se uz nju vežu mnoge afere. 

Izrazio je razočaranje što nakon njegovih napisa i istraživanja nije bilo nikakvih reakcija hrvatskih institucija, ali ni medija na ovaj slučaj kao i svaki drugi, kako je rekao, povezan s tada vladajućom koalicijom SDP-a.

-Slovenski mediji su reagirali, no hrvatski ne - ustvrdio je Malić.

Malić sumnjiči  Krešimira Milanovića i za lobiranje u poreznoj upravi i u vezu s tim dovodi smjenu Slavka Linića s mjesta ministra financija.

-Svojevremeno Linić je pokrenuo pitanje kršenja policijskih ovlasti jer je saznao da je praćen i prisluškivan. Tadašnji ministar unutarnjih poslova tvrdio je da Linić nije obrađivan, no ove godine objavljeni su dokumenti PN USKOK-a prema kojima se vidi da je Linić obrađivan - rekao je Malić te pokazao dokumente koji to dokazuju. 

>>Šef PNUSKOK-a je krivotvoritelj, hoće li ga Vlaho Orepić zbog toga smijeniti?

Prema Maliću upravo ti dokumenti su dokaz da je lagao član saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost Igor Dragovan, Ranko Ostojić, šef PNUSKOK-a i ravnatelj policije.

-Državno odvjetništvo je prije 6 mjeseci dalo izjavu da nije upućeno u slučaj što dokazuje da je PN USKOK vodio privatnu istragu. PNUSKOK je radio suprotno zakonu, stvorili su jednu privatnu političku policiju čiji je interes bio štititi krug uske stranačke oligarhije, interese Milanovićevih prijatelja i rodbine, a da progoni sve one u stranci i izvan stranke koji te interese ugrožavaju - rekao je Malić.

 

M.M.