Uhićen je Željko Dolački, bivši načelnik Službe organiziranog kriminala, doznaje Večernji list.

MUP je jutros u međuvremenu na svojim stranicama objavio da je razriješena velika provala u prostorije PU Zagrebačke u Heinzelovoj početkom travnja, u kojoj je ukradeno 280.000 eura i 2 kg zlata, a zbog koje je Dolački bio smijenjen.

Neslužbeno se doznaje da policija, koja je jutros rano upala u njegovu kuću, sumnjiči Željka Dolačkog da je sam ukrao zlato iz svog ureda u Heinzelovoj! Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić najavio je za 14 sati izjavu za medije na kojoj bi trebao govoriti o detaljima ove istrage.

MUP u priopćenju navodi kako je Uprava kriminalističke policije Ravnateljstva policije provela kriminalističko istraživanje nad hrvatskim državljaninom rođenim 1969. godine zbog postojanja osnova sumnje da je počinio kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti.

"Istražujući slučaj provale u službene prostorije Policijske uprave zagrebačke u Heinzelovoj ulici (s 3. na 4. travnja 2016.), policijski službenici utvrdili su kriminalističkim istraživanjem postojanje osnova sumnje da je osumnjičena osoba policijski službenik PU zagrebačke. Kako su mu prilikom obavljanja službe bili dostupni predmeti privremeno oduzeti tijekom kriminalističkih istraživanja, a koje je osumnjičeni uzeo i zadržao za sebe, postoji sumnja da je lažno prikazao slučaj provale te, iskoristivši svoj položaj, pribavio sebi znatnu imovinsku korist. Osumnjičeni će biti predan pritvorskom nadzorniku, a zbog postojanja osnova sumnji da je počinio kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti, policija će protiv njega podnijeti kaznenu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta", priopćio je MUP.

Zbog krađe iz sjedišta zagrebačke kriminalističke policije sa svojih su dužnosti odstupili ravnatelj policije Vlado Dominić, načelnik zagrebačke policije Goran Burušić i još dvojica zagrebačkih policijskih dužnosnika, dok je s dužnosti udaljen zagrebački načelnik organiziranog kriminaliteta Željko Dolački u čijem se uredu nalazio provaljeni sef.

Nakon krađe dva kilograma zlata i 280 tisuća eura iz sjedišta zagrebačke kriminalističke policije, pokrenuta je akcija razbijanja međunarodnog lanca pranja novca. Pokazalo je da su novac i zlato pohranjeni u policijskom sefu pripadali dvojici osumnjičenih pripadnika krijumčarskog lanca. Tko stoji iza tog lanca za sad nije utvrđeno.

>>Velika akcija policije i Uskoka - krađa u policiji i fiktivni otkup zlata povezani?

Jesu li novac i zlato bili stvarni ciljevi pljačke, ili su primarni cilj bili određeni dokumenti koji su se navodno tamo nalazili, za sad nije poznato.

 

M.M.