Odluku o raspuštanju Sabora i održavanje prijevremenih izbora komentirao je i šef oporbenog SDP-a, Zoran Milanović.

-Ovo je bio jedini način da se ide na izbore, a to je jedini cilj. Mi smo htjeli da se Sabor raspusti danas, ali Most je htio da to bude 15. srpnja. Priklanjam se argumentima šampionima naknadne pameti. Sabor do 15. srpnja, kao i do sada, neće raditi ništa - rekao je Milanović.

Smatra da su izbori "malo predaleko".

-Zadnji mogući termin je 11. rujna. Možda malo predaleko. SDP je bio da se Sabor raspusti s današnjim datumom ali za to nismo imali većinu pa moramo to trpjeti preko ljeta. Kampanja usred ljeta znači da neće budi puno kampanje što je dobro. Ja vjerujem u našu pobjedu, ali to je još daleko. Nitko ne može biti sretan zbog rušenja Sabora. To je ružna riječ. Sabor je prestao raditi. Ovo što smo trpjeli zadnjih godina je doista bilo previše -dodao je Milanović.

Komentirajući moguće koalicije, pozdravio je izlazak HSS-a iz Domoljubne koalicije.

-Nekih izmjena će vjerojatno biti, ali to je više-manje to. IDS će kao i na zadnje izbore ići samostalno jer to je dobra odluka. HSS prema onome što sam vidio definitivno i nadam se nepovratno izlazi iz Domoljubne koalicije. Mislim da im tamo nikad ni nije bilo mjesto. Mi smo s njima u povijesti imali dobru suradnju, a kakva će biti forma to ćemo saznati ja se nadam u sljedećih mjesec dana. SDP je ljevica, ali mi smo i puno šire. Imamo i elemente centra, neki naši partneri su centar. To je široka, narodna i progresivna opcija. Revolucijom neka se bave drugi. Neka konzervativni revolucionari konzerviraju Hrvatsku -rekao je.

Nije oduševljen susretom predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i srbijanskog premijera Aleksandra Vučića.

-Valjda je jasno da politička pozicija Grabar-Kitarović i Vučića nije ista. On je pobjednik izbora, ona je predsjednica i nema ovlasti. Zna se tko vodi posao i tko donosi odluke - to su vlade, premijeri i parlamenti... - zaključio je Milanović.

 

M.M.