U nastavku suđenja u Münchenu, jutros je Viši državni odvjetnik Lienhard Weiss trebao je početi iznošenje završne riječi tužiteljstva, ali je Perkovićev odvjetnik Richard Beyer zatražio je stanku.

Nakon iznenadne stanke, Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo zatražio je izuzeće predsjedavajućeg suca Daustera i članova sudskog vijeća, gospođa Beckers i Illiny, sudaca Lutza i Arnolda. Obrazlažući taj zahtjev, Nobilo je naveo kako su jučer odbili novo svjedočenje svjedoka Ivana Lasića Gorankića još nekih svjedoka.

-Sudsko vijeće nije spremno dopustiti izvođenje oslobadjajućih dokaza, time unaprijed ukazuje na odluku koju namjerava donijeti. Osoba koja objektivno prati proces moze steći takav dojam - rekao je Nobilo.

Zatražio je službene izjave sudaca o podnesku, a oni su se povukli na vijećanje. U ovakvim slučajevima odlučuje ne isto ovo nego drugo vijeće o izuzeću cijelog 7. kaznenog vijeća Višeg zemaljskog suda u Münchenu. U tijeku je stanka, čeka se odluka sudaca, nastavak zakazanog programa, ili stanka do odluke drugog vijeća.

Istodobno, analitičari upozoravaju kako je riječ o scenariju dirigiranom iz Hrvatske koji ima za cilj presudu Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču prolongirati za razdoblje nakon izbora.

Prema informaciji koji prenosi HRT, bivši agent SDS-a Vinko Sindičić, demantirao je informaciju prema kojoj je on osobno oteo u Švedskoj Luku Sekulu i silom ga dopremio u Njemačku. Sindičić, koji medijska podmetanja vidi kao dio aktivnosti Perkovićevih odvjetnika, tvrdi kako ga je po uputi bavarskih kriminalista Sekulu trebao nagovoriti da dođe u Njemačku te dodaje kako nije počinio otmicu ni nasilje.

 

M.M.