Politički analitičar Davor Gjenero smatra da će predstojeću predizborna kampanju obilježiti napadi SDP-a na Most čime će Milanovićev stožer, uz potporu bliskih mu medija, pokušati oslabiti HDZ-ov koalicijski potencijal koji je daleko veći.

- Treba biti svjestan da je politika na neki način zasitila javnost. Ovo je kampanja pred prve prijevremene izbore, a birači, za razliku od toga što političari misle, vole izlaziti na izbore za određenu razinu vlasti jednom u četiri godine, a ne svakih godinu dana. A od političara očekuju da mandat odrade do kraja - kaže Gjenero za Glas Slavonije.

Uvjeren je kako će predstojeća kampanja biti dosta neobična.

- Ta će kampanja možda biti neobična i zato što to neće biti boj između dva ključna politička bloka. S jedne će strane biti Milanovićeva koalicija, a s druge, prema svemu sudeći, HDZ izlazi na izbore primjereno tome kako se treba ponašati kada imate razmjerni sustav - samostalno. Tako se bar sada čini. Mislim da je to dobar politički izbor - ističe Gjenero.

Cilj SDP-a je, smatra Gjenero, uzimanje glasova Mostu i osvajanje 70 mandata.

-Unaprijed je jasno da jedni drugima ne mogu preoteti biračko tijelo, pa je ključno za ishod izbora to kako će se u odnosu na svoje birače pozicionirati Most. Hoće li ponovno uspjeti motivirati te birače, koji inače nerijetko apstiniraju od izbora, da na njih iziđu. Ako Most oslabi, vrlo vjerojatno je da će Milanovićeva koalicija uspjeti osvojiti oko 70 mandata i uz glasove nacionalnih manjina formirati vlast. Ako pak Most postigne očekivan, dobar rezultat, tada treba očekivati postizbornu koaliciju, gdje je Plenkovićev koalicijski potencijal neusporedivo veći od Milanovićeva - istaknuo je Gjenero.

Smatra da se SDP i bliski mu mediji, upravo zbog manjka koalicijskog potencijala, odlučio na pokušaje kontaminiranja Mosta.

- Zato i vidimo da zapravo SDP na neki način vodi kampanju protiv Mosta, na kontaminaciju čijih kandidata su fokusirani i mediji skloni SDP-u. To je suprotna situacija onoj prije prošlih izbora kada je SDP bio pomiren s izbornim porazom i jedini im je politički interes bio pomoći da Most ojača i spriječi se uspostavljanje HDZ-ove jednostavne većine, u čemu su i uspjeli - zaključuje Gjenero.

 

R.H.