Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić na današnjoj je presici, na kojoj su do njega sjedili nekadašnji partizan Juraj Hrženjak i veteran Domoviskog rata i bivši saborski zastupnik Miodrag Demo, izjavio kako je II. svjetski rat danas završen.

- Danas ćemo objaviti da je drugi Svjetski rat završio.Okrenimo se budućnosti, gradimo ovu zemlju po mjeri čovjeka. Bez drugog svjetskog rata, antifašističkog rata, ne bi bilo ni Domovinskog rata, ne bi bilo Hrvatske, ne bi bilo Franje Tuđmana, prvog predsjednika, koji je bio na čelu Hrvatske kad je međunarodno priznata - izjavio je Bandić.

Tvrdi da je današnji proglas tempirao pred predstavljanje koalicije sutra u Vukovaru.

- Ovime obavještavamo sve hrvatske građane da je Drugi svjetski rat završio. Iako se čini da za objavom ove očite istine nema potrebe, hrvatska stvarnost nas demantira iz dana u dan. Vrijeme je da se konačno počnemo ponašati u skladu s ovom jednostavnom istinom pa će nam odmah svima biti bolje. Pozivam sve da se proširi ta vijest. Izliječimo hrvatsku od 'bipolarnog poremećaja' i napokon krenimo naprijed, a ne nazad. - kazao je Bandić.

Nije želio odgovarati na pitanja novinara, nego je pojasnio da je ovo proglas.

-Poštujte instituciju budućeg premijera. Imate krekere, sokiće i proglas - zaključio je Bandić.

Podsjetimo, na komemoraciji povodom 75. godišnjice proboja zatočenika ustaškog konclogora u Kerestincu, Bandić je izjavio da će nakon pobjede na izborima obnoviti sve partizanske spomenike.

-Pomagali smo da se obnovi spomenik kerestinačkim žrtvama, kao što ćemo pomoći, hvala Bogu, da se pojavi vlada koja će obnoviti sve antifašističke spomenike u Hrvatskoj. To će biti moj prvi projekt nakon parlamentarnih izbora - najavio je tom prigodom Milan Bandić.

Istodobno, kaznu doživotnog zatvora Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču, zagrebački gradonačelinik nije uopće komentirao.

 

M.M.