Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske izrazilo je zabrinutost zbog najnovijih uhićenja u Orašju.

Putem Veleposlanstva Republike Hrvatske u Sarajevu kontaktirane su nadležne institucije u Bosni i Hercegovini te su zatražene cjelovite informacije o uhićenju osoba koje uz državljanstvo BiH imaju i hrvatsko državljanstvo.

Veleposlaniku Republike Hrvatske u BiH Ivanu Del Vechiu ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier naložio je da promptno zatraži od nadležnih institucija u BiH mogućnost posjeta i razgovora s državljanima Republike Hrvatske koji su uhićeni u Orašju. 

Kako su priopćili iz Tužiteljstva BiH, uhićeni su general Matuzović Đuro (1952), brigadir Oršolić Ivo (1952), Oršolić Tado (1960), Dominković Marko (1962), Nedić Joso (1956), Baotić Marko (1948), Blažanović Marko (1955), Živković Mato (1964), Živković Anto (1969), Đurić Stijepo (1965).

Uhićene se tereti da su kao čelnici struktura HVO-a u Orašju, Vojne policije HVO-a i policijskih struktura, kao i stražara u logorima i objektima za zatočenje, navodno počinili ratni zločin nad većim brojem žrtava srpske nacionalnosti sa područja Orašja i okolnih mjesta od travnja 1992. do srpnja 1993. godine.

 

M.M.