Student Marijan Knezović, gostujući u HRT-ovoj emisiji Otvoreno, javnosti je uputio niz zanimljivih političkih poruka, te je istaknuo da dvodnevni posjet Predsjednice BiH nosi niz pozitivnih poruka, ali učinke tog posjeta tek treba kapitalizirati.

-Posjet predsjednice Republike BiH možemo promatrati iz tehničke i praktične perspektive. Posjet Ahmićima i Križančevom selu je tehnička perspektiva. Kad je praktička perspektiva u pitanju treba kazati da je predsjednica obišla dva sela - jedno u kome su određeni pripadnici HVO-a počinili zločin i za to odgovarali. U drugom selu, Križančevom selu, gdje su počinjeni zločini nad Hrvatima, za koje nikad nitko nije odgovaro, a čini se i da neće. Nedaleko od tog sela nalaze se Buhinje kuće, Maljine Bikoši, ili selo Čukle, gdje su također počinjeni zločini nad Hrvatima, za koje nitko nije odgovarao. Ne shvaćam zašto cijela hrvatska javnost zna tko je Munira Subašić, ali ne zna tko su Anica Jurić ili Sarafina Lauš. Posjet predsjednice Ahmićima i Križančevom selu je odlična stvar, ali moramo znati da je u uskom krugu oko Križančevog sela pobijeno više od 200 civila i zarobljenih pripadnika HVO-a za što nitko nikada nije odgovarao. Upravo zbog takvog pristupa u BiH imamo krizu - istaknuo je Knezović, prosvjedujući zbog činjenice da se u većini medijskih izvješća posjet predsjednice Ahmićima stavlja u prvi plan.

Pojasnio je kakvu BiH većina hrvatskog naroda zagova.

-Hrvati u BiH ne prihvaćaju i ne vole ovakvu BiH, ali žele uspjeh BiH u kojoj će se osjećati ravnopravno. Čini se da je jedino rješenje za punu institucionalnu ravnopravnost Hrvata u BiH treći entitet. Ako netko ima bolje rješenje, mi smo ga spremni slušati. Naravno i prihvatiti ako nas uvjeri da je to bolje rješenje. U sustavu gdje se Hrvati već 25 godina politički izoliraju kao da nisu temelj BiH. BiH je rezultat dogovora tri temeljna naroda, a ako se izbaci jedan, to više nije ta država. BiH je u političkoj krizi, poruke se trebaju slati - rekao je Knezović.

Postdaytonsku BiH je, zbog nametanja protuustavnih amandmana od strane Visokog predstavnika, nazvao protuustavnom državom.

-Problem je u samom ustavnom uređenju BiH koja je tihom revizijom Daytona postala protuustavna država. Više od 200 puta amandmanima – koji su prisilno nametnuti od strane Visokih predstavnika, a nisu ratificirani u parlamentu – dovelo je do promjene Daytonskog sporazuma.  Uvijek je to bilo na štetu Hrvata i Srba, tj. onih koji žele federalizam. Također, ni Aneks 4. Daytonskog sporazuma, odnosno važeći Ustav BiH, nikada nije ratificiran u Parlamentu BiH - rekao je Knezović.

Zagovornike građanske opcije u BiH prokazao je kao zagovornike velikobošnjačkog nacionalizma.

- Mnogima koji sa strane gledaju BiH, kao rješenje se čini građanska opcija. Međutim, treba znati da je građanska opcija u BiH ustvari fasada za velikobošnjački nacionalizam. Pričom o tome kako su druga dva nacionalizma loša, a građanstvo je dobro, pokušava se osigurati dominacija velikobošnjačkog macionalizma i osigurati unitarno državno uređenje. BiH ionako nije nikome u fokusu, kao ni njena funkcionalnost i stabilnost, pa ovakva nastojanja prolaze ispod radara - upozorava Knezović.

Vinković:Zaboravljamo da je u BiH razbijeno sjedište iranske obavještajne službe

HRT-ov Tihomir Vinković smatra da je najveći problem u nedorečenostima Daytonskog sporazuma, tj. u nerazumijevanju njegovog jezika.

- U Daytonskom sporazumu piše da se u Predsjedništvo BiH biraju predstavnici Hrvata, Srba i Bošnjaka, ali ne piše tko ih bira. Amerikancima je bilo samorazumljivo da svatko bira svojega, ali onima u BiH očito nije - rekao je.

Osvrnuo se i na neujednačen pristup počinjenim zločinima.

- Kad su u pitanju zločini u BiH, puno manje se spominju zločini koje su počini mudžahedini, kao i to da je Armija BiH imala kontrolu nad njima. Međutim, u Haagu su se određeni visokopozicionirani časnici Armije BiH branili tezom kako su mudžahedini u BiH bili izvan sustava, što nije točno. To je frapantno, ali nitko se to danas ne usudi spomenuti - rekao je Vinković.

Podsjetio je i na bliskost iranske obavještajne službe i bošnjačkih predstavnika.

-Za zločin u Ahmićima nikada nitko nije odgovarao. U Haagu su osuđeni ljudi koji su navodno odgovorni za taj zločin. Međutim, tko su izvršitelji, ni danas nije poznato. Mi radimo ogromnu grešku stalno se posipajući pepelom i zagovarajući nekakvo kripto kršćanstvo. Devedesetih je u BiH, uz pomoć SAD-a, izvedena velika akcija kojom je razbijeno tamošnje središte iranske obavještajne službe, i to je važno znati. Međutim, o tome se uopće ne govori - zaključio je Vinković.

 

M.M.