Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je da Ministarstvo redovito analizira kretanje ilegalnih migranata u blizini hrvatske granice te da će, ukoliko Austrija i Slovenija zatvore granice, isto učiniti i Hrvatska.

-Ono što jest poruka zemalja koje su dalje od Hrvatske na ruti prema zapadnoj Europi jest da se one sve više zatvaraju i spremne su u potpunosti zatvoriti se ukoliko dođe do povećeg broja migranata.

Mi to komuniciramo mjesecima, razmjenjujemo podatke i spremni smo za svaku eventualnost. Ako se netko dalje od Hrvatske zatvori onda Hrvatska ima dvije opcije - da ne dopusti ilegalno ulaženje, boravak i kretanje u Hrvatskoj ili da postane hotspot. Hrvatska neće postati hotspot - naglasio je ministar Božinović.

Komentirao je i vijesti o pojavi svraba kod dijela migranata u Bosni i Hercegovini, ustvrdivši da u Hrvatskoj takve pojave zasad nisu zabilježene, te da su policajci na odgovarajući način zaštićeni. 

Podsjetimo, posljednjih mjesec dana u BiH se naglo povećao broj ilegalnih migranata koji u ovu zemlju pristižu preko Srbije, Crne Gore, Albanije i sarajevske zračne luke. Točan broj migranata koji se nalaze na području nije poznat. Procjene se kreću od pet pa sve do četrdeset tisuća.

 

M.M.