Ovogodišnji slavodobitnik 303. Sinjske alke je 34-godišnji Josip Čačija koji je u tri utrke izborio osam punata. Čačija je u prvoj utrci upisao dva punta, a u drugoj i trećoj po tri tako da je ovogodišnja Alka pobjednika dobila bez pripetavanja, uzbudljive završnice natjecanja izjednačenih alkara.

Slavodobitnik Josip Čačija je pripadnik bojne za specijalna djelovanja Oružanih snaga Republike Hrvatske, a na Sinjskoj alci je debitirao u povorci još 2005., dok je 2010. prvi put bio kopljanik.

Od Viteškog alkarskog društva (VAD) Sinj Čačija je dobio slavodobitnički plamenac hrvatske trobojnice, zlatnu plaketu Alke i 40 tisuća kuna, dok je od pokroviteljice Alke, predsjednice Kolinde Grabar Kitarović dobio zlatni prsten s hrvatskim grbom i sabljom. Njegov alkarski momak je od VAD-a dobio zlatnu plaketu Alke, a od predsjednice Republike srebreni prsten s hrvatskim grbom i jataganom.

Alkarsko natjecanje kojim se slavi pobjeda nad osmanskim osvajačima u 18. stoljeću održano je pred brojnim gledateljima iz cijele Hrvatske i državnim vrhom. 

Alkarski vojvoda Boško Ramljak u tradicionalnom je obraćanju prije početka utrke je osobito istaknuo činjenicu da se ovogodišnja Alka poklapa s obljetnicom vojno-redarstvene operacije "Oluja", kojom je prije 23 godine oslobođena većina hrvatskog teritorija okupiranog od pubunjenih Srba.

Grabar Kitarović: Hrvatski narod "Olujom" završio svoje oružane bitke

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović u nedjelju je u Sinju, na završetku ovogodišnjih alkarskih svečanosti, pozvala na optimizam, domoljublje i zajedništvo, te zaustavljanje iseljavanja hrvatskih građana kojima je, istaknula je, potrebno stvoriti bolje uvjete života u domovini.

-Zar ćemo mirno gledati kako se gasi život u Dalmatinskoj zagori,  a Sinj i Cetinska krajina ostaju bez budućih alkara i alkarskih momaka? - upitala je predsjednica Republike, pokroviteljica Sinjske alke.

Kao odgovorne za osiguranje boljeg životnog standarda i demografsku obnovu prozvala je političare, odnosno "one koje je narod izabrao", poručivši im kako nisu izabrani da sjede "na prvim mjestima, nego da štite nacionalne interese i rade za napredak.

-Ne postoji nijedan razlog da te izvanredne duhovne, kulturne i socijalne kvalitete ne pretvorimo u naš zajednički društveni i državni uspjeh - ustvrdila je, istaknuvši da je za taj uspjeh glavni preduvjet  zaustavljanje iseljavanja i stvaranje uvjeta za dostojanstven život u Hrvatskoj.

-Nakon dugih stoljeća borbe za slobodu, kada imamo svoju državu, ne smijemo dopustiti da nam Hrvatska opusti - poručila je.

Podsjetila je na junake u obrani Sinja iz 1715. ali i na junake iz 1995. koji su prije 23 godine sudjelovali u vojno-redarstvenoj operaciji "Oluja" i oslobodili domovinu "od okupacije onih koji je nisu znali voljeti ili su ovamo došli misleći da smiju otimati tuđe".

-Vjerujem da je hrvatski narod "Olujom" završio svoje oružane bitke za slobodu i samostalnu državu. Žrtve su bile velike, ali nisu bile uzaludne. Naprotiv, pokazali smo i dokazali svijetu da smo pobjednička nacija, dostojna slobode. To naglasiti nikada nije previše - zaključila je predsjednica na završetku Sinjske alke.

Podsjetimo, Alkarskim natjecanjem slavi se pobjeda nad osmanskim osvajačima u 18. stoljeću.

 

M.M.