Posljednjim izjavama uperenim protiv Hrvatske srbijansko je vodstvo na čelu s Aleksandrom Vučićem, očito zbog unutarnjih odnosa, zabilo svojevrsni politički autozgoditak, ali i izazvalo tektonski poremećaj unutar Republike Hrvatske koji može imati posljedice po budućnost vladajuće većine.

Jer usporediti jednu članicu NATO-a i Europske unije sa Hitlerovom Njemačkom, prešućujući pri tome cijeli niz presuda Haaskog suda o karakteru ratova koje je Srbija vodila, manipulacija je koja će na odnose Hrvatske i Srbije svakako ostaviti posljedice.

Nazočnost SAD-a i Izraela na obljetnici Oluje svakako je pridonio nervozi službenog Beograda.

-Srpsko vodstvo je strahovito uzrujala prisutnost Izraela i SAD-a na obilježavanju Oluje jer vlasti u Beogradu već dugo uvjeravaju tamošnju javnost kako Srbija ima sve više saveznika. Onda vide izraelske pilote iznad Knina, i svima je jasno da to nije istina, nego je Hrvatska u puno boljoj poziciji. Osim toga, Vučić ima golemi interni problem, a to je priznanje Kosova pa kupuje srpsku javnost ovakvim nacionalističkim istupima - ističe anonimni izvor iz vrha vlasti u izjavi za Jutarnji list.

Nakon posljednjih izjava Aleksandra Vućića, Ivice Dačića i Aleksandra Vulina, kao i proglašavanja hrvatskog ministra obrane Damira Krstičevićanepoželjnom osobom u Srbiji, očito je da se hrvatsko-srpski odnosi vraćaju u razdoblje s konca devedesetih.

U takvim okolnostima koje je isprovocirao Aleksandar Vučić teško je očekivati da će hrvatska predsjednica, bez obzira na cijeli niz otvorenih problema, pozitivno odgovoriti na Vučićev poziv i posjetiti Beograd. Tako će pitanja nestalih, hrvatske manjine u Srbiji, povrata arhiva i kulturnog blaga, te pitanje granice, na žalost, čekati neka bolja vremena.

Novonastala situacija svojevrsni je izazov i za predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, kojemu saborsku većinu drže tri zastupnika srpske manjine na čelu s Miloradom Pupovcem. Sama činjenica da je član hrvatske vladajuće većine u Sremskoj Mitrovici pljeskao Aleksandru Vućiću, dok je srbijanski predsjednik upoređivao Hrvatsku sa Hitlerovom Njemačkom, za Plenkovića je vrlo neugodna. Jednako kao što je neugodna i činjenica da jedan od glavnih Plenkovićevih koalicijskih partnera nije nazočio obilježavanju Oluje u Kninu, nego je otišao žalovati za ishodom rata u Sremsku Mitrovicu.

Bez obzira na stavove ostalih koalicijskih partnera, očito je da će se Andrej Plenković u razdoblju koje slijedi naći na žestokom udaru HDZ-ovog članstva i dužnosnika koje već dugo od Plenkovića traži discipliniranje Milorada Pupovca.

Nema sumnje da će se Andreju Plenkoviću biti teško oduprijeti takvom zahtjevu. Poglavito zbog činjenice da oporbene stranke već traže Pupovčevu odgovornost. Ukoliko, pak, Plenković odluči ići u raskid koalicije, koja mu od početka donosi ogromnu štetu, i provociranje prijevremenih izbora za očekivati je kako će određene lokalne i strukovne organizacije HDZ-a izaći u javnost s takvim stavom.

Međutim, ukoliko se Andrej Plenković iznova ogluši i pokuša prešutjeti najnoviji Pupovčev ispad, onda će predsjednik HDZ-a svoju poziciju u Vladi i stranci dovesti u istu onu situaciju u koju se Tomislav Karamarko doveo nakon rušenja vlastite Vlade.

Bez obzira koji scenarij zaživi, očito je da nakon najnovijeg Pupovčevog pljeskanja Aleksandru Vučiću u hrvatsko-srpskim odnosima, ali i u Republici Hrvatskoj, ništa neće biti kao prije.

 

Josip Zdunić