Ukoliko se pokažu točnim informacije o prelasku Milanke Opaćić u saborski klub Milana Bandića, ta će stranka, s 11 saborskih zastupnika biti najjači HDZ-ov partner u vladajućoj koaliciji.

Gradonačelnik Zagreba je ovih dana, upitan o mogućoj rekonstrukciji Vlade, zagonetno kazao kako računa da će se to pitanje otvoriti za dva do tri tjedna. Dogodi li se to, nakon Kosorovog HSLS-a, sad i Vrdoljakov HNS premijeru Plenkoviću poručuju - ako Bandićevi ulaze, mi izlazimo iz koalicije.  

Predsjednik saborskog Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić tvrdi da Bandić nije tražio razgovor na tu temu niti za to ima potrebe.

-Podebljanje broja zastupnika u Bandićevu Klubu jako puno govori o strankama i klubovima iz kojih dolaze ti zastupnici, koji dodatno pojačavaju Bandićev Klub. Što se tiče odnosa u vladajućoj većini, to ne znači ništa. O tome u ovome trenutku ne razgovaramo, niti je to tema vladajuće većine - istaknuo je Bačić u razgovoru s novinarima u Saboru.

HNS i HSLS protiv ulaska Milana Bandića u Vladu

Saborski zastupnik HNS-a Stjepan Čuraj najavio je da HNS neće sudjelovati u Vladi ako u nju uđe Milan Bandić, a da će HNS-ovi ministri Predrag Štromar i Blaženka Divjak napustiti Vladu.

-Mi smo prije godinu i pol dana dali povjerenje Andreju Plenkoviću i ovoj Vladi i apsolutno ne očekujemo da će do toga doći. No, ako već idemo 'što bi bilo, kad bi bilo', aposlutno nema mjesta podršci Milanu Bandiću u Vladi niti njegovim suradnicima iz Neovisnih za Hrvatsku u Zagrebačkoj skupštini - rekao je Čuraj. 

I HSLS-ov Darinko Kosor najavio je da će HSLS napustiti vladajuću koaliciju ako Milan Bandić uđe u Vladu. 

-Za razliku od drugih koalicijskih partnera, HSLS je HDZ-ov partner od prije izbora kada sam s Plenkovićem radio tu koaliciju za koju nitko tada nije vjerovao da će pobijediti na izborima. Tada smo se dogovorili da ćemo raditi poštenu Hrvatsku. Kada bi sada dopustili da se Vlada mijenja temeljem političke korupcije, to više ne bi bio naš dogovor. I dalje vjerujem da se to neće dogoditi, prije svega da Andrej Plenković to neće napraviti zbog sebe - izjavio je Kosor. 

Bandić: Kosor je prevažan čimbenik u vladajućoj koaliciji da bih se ja igrao

Milan Bandić je čelniku HSLS-a Darinku Kosoru, koji je najavio da će uskratiti potporu Vladi ako Bandić uđe u nju, ironično poručio da zbog njegove prijetnje ozbiljno razmišlja da uopće ne participira u Vladi.

-Možda smo i razmišljali o nekoj participaciji u Vladi, ali s obzirom na ovu njegovu prijetnju ozbiljno razmišljamo da uopće ne participiramo u Vladi, mislim da će to presuditi - rekao je Bandić komentirajući istup Darinka Kosora.

U šali je Kosora nazvao "prevažnim čimbenikom u vladajućoj koaliciji".

-Ozbiljno smo o tome razgovarali na Klubu, ali nakon ovog članka sam otkazao sjednicu Kluba večeras, to me je pokolebalo. Pa neću srušiti koaliciju zbog toga, Kosor je prevažan čimbenik u koaliciji da bih se ja igrao - kaže Bandić. 

Plenković: Svi su nam partneri isti

O prijetnjama HNS-a i HSLS-a da izlaze iz vladajuće većine ako na Bandićev prijedlog dođe do preslagivanja Vlade oglasio se i premijer Andrej Plenković.

-Ne znam čemu takva egzaltiranost bilo kojeg partnera u Vladi, odnosno u parlamentarnoj većini. Imamo redovite sastanke i nikad dosad nisam čuo ni na jednom od tih njih bilo kakav problem. Kao što znate, sve parlamentarne stranke koje su u većini daju podršku meni kao predsjedniku Vlade, programu Vlade i aktivnostima koje imamo. Nisam primijetio da postoji bilo kakvo otvoreno pitanje - rekao je Plenković.

Podsjetimo, već su se u djelu javnosti pojavila i nagađanja kako bi, uz Milana Bandića, u Vladu mogli ući i Neovisni za Hrvatsku, stranka koja je, zajedno sa strankom Milana Bandića i HDZ-om, dio vladajuće većine u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.

 

R.H.