Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović razgovarala je u utorak navečer s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel tijekom svečane večere u Berlinu povodom Gospodarske konferencije dnevnika Sueddeutsche Zeitung.

-Razgovarali smo o položaju žena u politici, ali i o mnogim drugim temama iz međunarodne politike, između ostalog i o američkom predsjedniku Donaldu Trumpu i njegovu odnosu prema Europi - istaknula je hrvatska predsjednica nakon svečane večere u zgradi Njemačkoj povijesnog muzeja.

Hrvatska predsjednica je najavila da će se u srijedu u svom govoru, kojim se završava trodnevna Gospodarska konferencija, osvrnuti na Inicijativu triju mora i na potrebu brisanja razlika između tzv. stare i nove Europe.

U govoru se nema namjeru baviti Marakeškom deklaracijom.

-O tome sam sve rekla, mislim da je sada stvar resora da nastavi posao - izjavila a je Grabar-Kitarović.

U izjavi novinarima demantirala je medijske spekulacije o sudjelovanju Franje Varge u njezinoj predizbornoj kampanji 2014.

-Ono što je meni gospodin Galić rekao jest da je bio dva puta u kontaktu s gospodinom Vargom i to tijekom kampanje kada su se javljali različiti trolovi i stranice koje su promicale govor mržnje. Ali Varga nije radio za kampanju. Nikakve usluge od njega nisu tražene niti smo kreirali ikakve trolove. Iskreno, ja sam tada bila previše zaposlena oko programa da bi razmišljala o logistici. Znam samo da sam suradnicima na početku kampanje rekla da želim da sve bude čisto da se ne bavimo prljavim poslovima. Kao što znate ja tijekom kampanje nikada nisam išla na osudu bilo koga nego sam govorila o radu i radnim učincima i nisam dala da se ikog osobno napada - istaknula je predsjednica.

Podsjetimo, tjednik Nacional u novom broju spekulira da je Franjo Varga, glavni osumnjičenik u aferi SMS, bio angažiran u predsjedničkoj kampanji Kolinde Grabar Kitarović 2014. godine. I to zato jer je današnji savjetnik predsjednice za obranu i sigurnost, Vlado Galić, u razgovoru za Globus izjavio da je Vargu slučajno upoznao 2014. godine.

 

M.M.