Hrvatska vlada u ponedjeljak će donijeti odluku o stavljanju izvan snage odluke o nabavljanju borbenih zrakoplova od Izraela, ponovio je u subotu predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Dodao je kako je od direktora izraelskog ministarstva obrane Udija Adama osobno želio čuti razloge neuspjeha tog posla.

 - Niti oni nisu očekivali ovakav ishod - dodao je Plenković u izjavi novinarima u Splitu gdje je u subotu nazočio 29. obljetnici utemeljenja HDZ-a.

Najavio je podrobnu analizu koja bi treba pokazati zbog čega je "ono što je djelovalo da će biti odobreno početkom prošle godine od siječnja do ožujka, od listopada do sada postalo nešto što se ne može odobriti."

Odgovorio je i na novinarsko pitanje o istinitosti navoda prema kojima su prošle godine Amerikanci Hrvatskoj izravno nudili zrakoplove F16.

- To je tzv. blok 70/72, avioni koji još nisu proizvedeni, oni bi bili proizvedeni za nekoliko godina. Tada indicirana cijena bila je milijardu i 550 milijuna eura. Mi moramo voditi računa da donesemo odluke koje su nam financijski realne - pojasnio je.

Na novinarski upit tko će naslijediti ministricu vanjskih i europskih poslova Mariju Pejčiović Burić bude li izabrana za glavnu tajnicu Vijeća Europe, Plenković je rekao da ona ima reference za tu dužnost.

- Ako njezina kandidatura bude uspješna onda ćemo tada odlučivati o tomu tko bi je mogao naslijediti - kazao je.

 

M.M.