Zdravko Mamić svjedočio je u Bosni i Hercegovini o slučaju SMS, doznaje RTL. Time je ujedno dovršeno ispitivanje svjedoka u slučaju bivšeg MUP-ovog informatičara Franje Varge pritvorenog zbog lažiranja SMS prepiske dužnosnika.

U tajnosti i bez odvjetnika Zdravko Mamić ispitan je 1. veljače na Županijskom državnom tužiteljstvu u Mostaru u svojstvu svjedoka.

-Zdravko Mamića ispitan je putem međunarodne pravne pomoći u Županijskom državnom tužiteljstvu u Mostaru kao svjedok. O sadržaju vam ne mogu govoriti, kazao je odvjetnik Zdravka Mamića, Zdravko Rajić.

O odnosu s Vargom Mamić je novinarima već javno govorio.

- Rekao sam da dajem 500.000 kuna onome tko mi da informaciju o tome tko je nacrtao svastiku. Tomo Karamarko mi je rekao da postoji jedan dečko, dao mi je njegov telefon. Karamarko je bio vrlo korektan jer mi je rekao da se ja ne petljam s tim, nego da svog čovjeka povežem s Vargom. I ja sam to dao svojem prijatelju iz Dinama, i on je nazvao Vargu - kazao je ranije Mamić.

Međutim, nakon susreta s Vargom, prema Mamićevim riječima, dogodilo se nešto drugo.

-Onda mi je on rekao: Ali ja imam za tebe nešto važnije. Što imaš za mene važnije? Kaže, kako se radi pritisak na suce i kako se tebi montira suđenje. Daj mi to, zašto ne. Varga je ubrzo počeo tražiti pomoć. Rekao je da ima troje djece, da mu je kuća pod ovrhom, da mu treba novac i da je bolestan - pojasnio je Zdravko Mamić u prosincu prošle godine.  

Nakon svega došao je do zaključka da je Varga patološki lažov.

-Ma gledajte, već sam vam odgovorio što mislim o tom čovjeku. On je jednu stvar rekao točno. Da sam mu kupio kuću i da je meni došao zbog svastike, i da mu je kupljena oprema za teretanu. To je istina. Sve drugo je izmišljotina i laž. I njegova konstrukcija. Niti ja znam osobe iz Osijeka koji poznaju suce, kakav Mossad, BND. A posebno ovo za Milijana Brkića. Prema onome što sam vidio i čuo iz njegovih usta, Varga je bio opsjednut time da našteti Milijanu Brkiću - istaknuo je Mamić u ekskluzivnom razgovoru za Jutarnji list iz prosinca 2018.

Svjedočio i Ivica Todorić

Svoja saznanja tužiteljima je dao i Ivica Todorić, piše RTL. Bivši vlasnik Agrokora ne želi o tome javno govoriti. Sve je, dodaje, napisao na blogu krajem siječnja. 

-Istu sam po anonimnom primitku arhivirao i tek kada sam uvidio neopisivi kriminal, u tada javno objavljenim mailovima, sam posumnjao. Kada su bili spremni napraviti sve ono, možda su i SMS-ovi istiniti. Tek tada sam predao dokumentaciju - pojasnio je Ivica Todorić.

Tijekom istrage, između ostalih, su ispitani i bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, aktualni zamjenik predsjednika te stranke Milijan Brkić, ali i niz drugih svjedoka.

 

M.M.