Mike Pompeo, američki državni tajnik, dolazi u Europu. Posjetit će Mađarsku, Slovačku, Poljsku te potom Bruxelles. Jedna od teme razgovora svakako je i LNG terminal na Krku.

- Jedan od ciljeva je kako privući Orbana, a potom tu je i pitanje ruskog utjecaja. Prostor istočne Europe se prema Republikancima previše otvorio prema Rusiji i Kini te je to ono što brine Washington. Slovačka i Mađarska su sklone jačanju veza s Rusijom. Mađarskoj bi novi blok nuklearne elektrane trebala graditi Rusija, a tu je i pitanje plina koji dolazi iz Rusije preko Ukrajine. Rumunjski i turski plin bi trebao ići preko Mađarske - istaknuo je glavni urednik portala Euractiv, Željko Trkanjec, gostujući u programu HRT-a.

Vjeruje da će jedna od teme razgovora biti i LNG terminal na Krku.

- Mađari su donijeli odluku da neće zakupljivati prostor na hrvatskom LNG terminalu, a koji planiramo graditi. SAD je pak silno zainteresiran za LNG terminal koji bi smanjio utjecaj Rusije na jugoistoku Europe. Rusija, naime, preko Srbije i Republike Srpske energetski pritišće cijelo ovo područje - pojašnjava Trkanjec svrhu posjeta drugog čovjeka američke administracije. 

Podsjetio je da je još za života predsjednika Tuđmana, točnije u premijerskoj eri Zlatka Mateše, bilo riječi o izgradnji LNG terminala.

- Još 1998. godine, kada je Mateša bio premijer, bilo je govora o gradnji. U međuvremenu je Španjolska napravila tri, Velika Britanija je napravila dva, Litva, Poljska, Grčka po jedan terminal. To je nešto što morate imati ako želite planirati energetsku budućnost - istaknuo je.

Uvjeren je da će Mike Pompeo, zbog LNG terminala na Krku, zavrtati ruke u Budimpešti.

-Problem je što Hrvatska trenutno nema kupaca za plin s LNG-a. Mike Pompeo će sigurno nagovarati Mađare da promijene svoj stav prema LNG-u i da odustanu od konekcije prema Sloveniji i Italiji. Zavrtat će ruke u Budimpešti - zaključuje glavni urednik portala Euractiv.

Tema i kineski Huawei

Podsjetimo, kineski Huawei Technologies planira u Mađarskoj uspostaviti europski logistički centar kako bi se ove godine povećali proizvodni kapaciteti u srednjoj Europi.

SAD, međutim, nastoji uvjeriti ostale vlade da izbjegavaju Huawei koji se nalazi pod prismotrom europskih i američkih obavještajnih agencija zbog navodnih veza s kineskom vladom i mogućnošću da bi se njihova oprema mogla koristiti za špijunažu.

Sjedinjene Države zabrinute su zbog utjecaja Huaweia u malim državama srednje i istočne Europe jer u njima ima dosta korupcije te je vrlo lako prodrijeti u državne sustave.

 

M.M.