DORH očito nije pristao na političko pakiranje zamjeniku predsjednika HDZ-a i potpredsjedniku Sabora Milijanu Brkiću. U DORH-u očito jako dobro znaju  da je postupanje po "presretanju računalnih podataka" propisano člankom 269. Kaznenog zakona i odnosi se na podatke bankovnih kartica, plaćanja, računa i osobnih podataka te nije u njihovoj nadležnosti.

Zanimljivo, nakon toga u priču ulazi policijski USKOK, koji je pod izravnom ingerencijom Davora Božinovića, desne ruke Andreja Plenkovića, i podiže kaznenu prijavu protiv Milijana Brkića. I to nedugo nakon što je ova priča problematizirana putem problematičnih informacija koje su iz sustava, putem jedne novinarke, plasirane u javnost.

Bago: Po zakonu koji je na snazi DORH je taj koji provodi istrage

Takav pristup problematizirao je i Mislav Bago u informativnom programu Nove TV.

-Treba odgovoriti na neka pitanja, recimo otkad to policijski USKOK preuzima slučaj SMS afere. Do jučer smo mislili da to radi Državno odvjetništvo, bar su javno tako govorili. Zašto DORH nije išlo do kraja jer po zakonu koji je na snazi DORH je taj koji provodi istrage, a policija statira. Da li je došlo do nekog razlaza ili sukoba između DORH-a i policijskog USKOK-a o kvalificiranju djela koji se odnosi na Milijana Brkića? Ako jest, to bi bilo najopasnije i na tome treba inzistirati - upozorio je Bago.

Smatra da bi Andrej Plenković zbog ovoga trebao biti i te kako zabrinut.

- Brkić je bio zamjenik ravnatelja policije, u konačnici bio je i u tajnim službama. Zna kako funkcionira represivni aparat, pogotovo kada ste na drugoj strani. Andrej Plenković ne može biti suzdržan i praviti se kao da se to njega ne tiče - ocijenio je Bago.

Upozorava kako bi se u "bratoubilačkom ratu" koji bi mogao biti otvoren u HDZ-u svi "kupati u blatu do koljena".

-Ako se ovdje koristi represivni aparat za unutarstranačke borbe, a Brkić vrlo dobro zna kako taj aparat funkcionira i jako puno toga zna. Treba se vratiti unazad, 2016. je imao ključnu ulogu u trenucima kada je Andrej Plenković dolazio na vlast. U konačnici, kod Istanbulske konvencije Brkić je bio protiv, ali nije Plenkoviću radio probleme. On mu je nekoliko puta pružio ruku, bio mu je tihi saveznik. Sada je samo pitanje je li Brkić spreman ići do kraja i što sve zna o drugoj strani. Ako to krene van onda će to uistinu biti bratoubilački rat u kojem će se svi kupati u blatu do koljena - zaključio je Bago.

Izvori iz HDZ-a: Andrej Plenković se na sve načine pokušava riješiti Brkića

Nekoliko neimenovanih izvora bliskih vrhu HDZ-a uvjereni su da napadi na Milijana Brkića dolaze iz vrha HDZ-a.

- Mislim da se Andrej Plenković na sve načine pokušava riješiti Brkića. Zapravo je vrlo zanimljivo da ispada da je sve ono što je Franjo Varga rekao za skupinu Borg, komunikaciju Plenkovića i Martine Dalić, pa i za Gordana Jandrokovića - lažno, dok se nastavlja samo dio koji se odnosi na Milijana Brkića - komentirao je jedan član vrha stranke blizak Brkiću u izjavi za Jutarnji list.

Ističe da se zamjeniku predsjednika HDZ-a i potpredsjedniku Sabora "najprije pakirala elitna prostitucija, potom navodna suradnja s Franjom Vargom i probijanje mjera preko kuma Blaža Curića u aferi SMS”.

- Kad se pokazalo da tu nema ništa, nastavilo se s ovim . Vrlo je ružno na ovakav način ulaziti u nečiji privatni život i obitelj. Kako oni misle zaštiti svoju privatnost, ako ovako ulaze u privatnost nečije obitelji. Nevjerojatno mi je da se stalno govori o curenju informacija, a onda iz tajnog dijela predistrage sve iscuri u medije - kazao je neimenovani suradnik Jutarnjeg lista iz vrha HDZ-a.

Plenković i Jandroković o stanju u vrhu HDZ-a doznaju iz medija

U vrhu HDZ-a slučaj pakiranja odgovornosti Milijanu Brkiću ne žele previše komentirati. Šef stranke i premijer Andrej Plenković uporno ponavlja kako ne želi komentirati nešto o čemu nema dovoljno informacija, bez obzira što operacijom "pakiranja" očito rukovodi njegov najbliži suradnik Davor Božinović.

S Brkićem se nije čuo ni glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković. I on, kao i Plenković, tvrdeći kako nema više informacija od onih koje su objavljene u medijima, pokušava uvjeriti javnost kako se o stanju unutar HDZ-a informiraju putem medija.

Kao i obično, nešto rječitiji je politički tajnik HDZ-a Lovro Kuščević, koji je u javnost iznova pustio spin o navodnoj uključenosti DORH-a u istragu.

- Pustimo da policija i DORH naprave svoj posao bez ikakvog pritiska od strane politike - poručio je ministar uprave i politički tajnik HDZ-a Lovro Kuščević, očito ciljano insinirajući oko čitave ove situacije.

Ministar unutarnjih poslova i desna ruka Andreja Plenkovića, Davor Božinović, o svemu i dalje šuti.

Brkić: Sramotno je u što su pojedinci pretvorili državne institucije

Milijan Brkić aferu je kratko komentirao još u subotu navečer, očito neizravno ciljajući na Božinovića i Plenkovića.

- Cirkus koji je počeo prije 10 mjeseci se nastavlja, a u njemu i dalje ne želim sudjelovati. Za sada ću samo nadodati da je sramotno u što su pojedinci pretvorili državne institucije - poručio je u subotu Brkić.

U međuvremenu o svemu se oglasio i Brkićev odvjetnik Ivo Farčić kao i Karmen Brkić, bivša supruga Milijana Brkića.

 

M. M.