Nekadašnji saborski zastupnik, Damir Kajin, oglasio se zanimljivim komentarom vezanim za gašenje mostarskog Aluminija te se zapitao zašto se Vlada RH, kao jedan od vlasnika Aluminija, nije uključila i potražila neku opciju u pregovorima s Vladom FBiH.

-Ono što je bio Uljanik za Pulu to je Aluminij, ne samo za Mostar već cijelu Hercegovinu. Hercegovina ne može živjeti samo od vjerskog turizma, doznaka iz inozemstva i invalidskih mirovina. Ako je samo cijena struje bila uvjet privatizacije, onda je žalosno da ta ponuda nije prihvaćena, jer ako propadne elektroliza tvornica se više neće pokrenuti, istaknuo je Kajin.

Pita se zašto se Vlada RH nije uključila i potražila neku opciju u pregovorima sa Vladom FBiH.

-I ponovo se postavlja pitanje, zašto odnosi između Mostara i Sarajeva te Sarajeva i Zagreba za 900 radnika Aluminija moraju biti problem, a ne rješenje? Ako je tome tako, bojim se da se politika i ovoga puta prema narodu ponijela maćehinski - zaključio je Kajin.

Ukupan dug Alumunija d.d. Mostar prema Elektroprivredi HZ HB d.d. Mostar sa danom 30.06.2019. godine 293.169.131,85 KM, priopćeno je danas iz Elektroprivrede BiH.

Elektroprivredi HZ HB d.d. Mostar, kao najvećem vjerovniku Aluminija d.d., u ovoj je godini od strane Aluminija uplaćeno 6.946.769,32 KM od čega se 13.000.000,00 odnosi na energiju za 2019. godinu.

 

R.H.