Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković  čestitao je Zoranu Milanoviću i komentirao je rezultate predsjedničkih izbora.

- Želio bih na kraju drugog kruga zahvaliti Kolindi Grabar-Kitarović na pet godina mandata, požrtvovnom radu za boljitak RH, za jačanje međunarodnog ugleda zemlje i skladan način funkcionioranja institucija. Zahvaljujem svim članicama i članovima HDZ-a koji su predano radili na tome da osvojimo još jedan mandat i na tome im hvala. Takođere hvala i svim strankama koje su podržale Grabar-Kitarović na ovim izborima, svim našim sugrađanima i Hrvatima izvan RH. Također čestitam Zoranu Milanoviću na osvojenom većinskom povjerenju birača, želim mu uspjeha u radu, surađivat ćemo sukladno ustavnim i zakonskim ovlastima, istaknuo je.

Najavio je analizu rezultata i iznova se osvrnuo na Miroslava Škoru.

- Mi ćemo prije svega analizirati rezultate, zašto se ovo dogodilo. Razloga je više. Ja sam i prije kazao da je svaki glas sa desnog spektra otišao Škori glas više za prednost kandidata ljevice. Mi smo u ovih 3,5 godine otkako sam na čelu HDZ-a i Vlade ostvarili puno za Hrvatsku. Trudimo se da život naših ljudi bude bolji, mislim da smo u tome i uspjeli. S obzirom da smo imali više od 4,6 posto nevažećih listića, što je enorman broj nevažećih listića, znači da je dio birača poništilo svoje listiće gdje se dolazi na 10-ak tisuća glasova razlike. I to su određene poruke. Građani mogu svoje biračko pravo manifestirati ovako, ali to je ispod razine onoga što se očekuje, rekao je.

Nastavio je o Škori i Mostu. 

- On je u prvom krugu izgovarao rečenice koje mu pišu zastupnici Mosta ili pak neki drugi, to je nešto što mi koji pratimo vidimo u sekundi, ali to je njegov izbor i odgovornost. Sve stvari koje su od nacionalnog interesa mi smo rješavali, sve nepravde smo riješili, jačanje vojske i policije, čuvanje granice, sve na način kako treba..., kazao je.

Pa su tema postale "šarene laži" u politici.

- Nitko ne posjeduje birače. Naši građani su pametni, mudri, odgovorni. Treba se do kraja informirati, ne nasjedati na šarene laži kojih u politici ima jako puno. Sve ono što je bilo bitno za naše vrijednosti i program, mi radimo i radit ćemo i u budućnosti - rekao je Plenković.

Na pitanje o pretendentima na njegovo mjesto na unutarstranačkim izborima u HDZ-u te izjavi Milijana Brkića, Plenković je istaknuo kako poštuje svačiju ambiciju.

- Ja uvijek poštujem svačiju ambiciju. Tko god se želi kandidirati na unutarstranačkim izborima, neka se kandidira. Mi smo napravili jako puno, a naši će članovi odlučiti.To se sve očekuje, to je normalno, ja sam učinio sve od nultog trenutka i kandidature do ovih izbora, bez kalkulacija, bez fige u džepu, bez prtljanja i ostalog, i to ću činiti i u budućnosti. Tko to cijeni, dobro - rekao je.

Najavio da će nazvati Milanovića već večeras i čestitati mu na pobjedi, te najavio čvrstu kohabitaciju.

- Bit će to tvrda kohabitacija u skladu sa Ustavom

Novinari su ga pitali i o mogućnosti velike koalicije.

- Mi ćemo učiniti sve da HDZ ponovno pobijedi na parlamentarnim izborima - zaključio je Andrej Plenković.

 

M.M.