Nakon što su glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković i šef Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić  potvrdili da će se izbori za novo vodstvo i predsjednika vladajuće stranke održati kako je i predviđeno Statutom u ožujku ili travnju - postalo je jasno da je vrh stranke na čelu s Andreja Plenkovića odustao od pokušaja odgode unutarstranačkih izbora za jesen, odnosno nakon parlamentarnih izbora.

Poznavatelji prilika u stranci skloni su vjerovanju da su Jandrokovićev i Bačićev istup posljedica otvaranja ove teme na posljednjoj sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća stranke, kada je Milijan Brkić od Plenkovića zatražio da jasno kaže kada će biti unutarstranački izbori, što je bila izravna rukavica u lice šefu stranke, koji je svojim izjavama tih dana dodatno podgrijavao nagađanja da bi HDZ na unutarstranačke izbore mogao tek nakon parlamentarnih.

Najavom datuma održavanja izbora, bitka za budućnost HDZ tako je ušla u završnu fazu.

Već ranije svoje su ambicije za preuzimanje stranke javno obznanili bivši ministri vanjskih poslova  Davor Ivo Stier i Miro Kovač. Kandidaturu za jedno od mjesta u vrhu stranke najavio je i Ivan Domagoj Milošević, kao i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava. Jednako tako, nakon poraza Kolinde Grabar Kitarović na predsjedničkim izborima, kandidaturu za jedno od čelnih mjesta najavio je i zamjenik predsjednika HDZ-a i bivši glavni tajnik, Milijan Brkić, a o kandidaturi za neko od mjesta navodno razmišlja i ministar Oleg Butković.

S druge strane, otvorenu potporu Andreju Plenkoviću izražavaju Gordan Jandroković i Branko Bačić, te ministri Marko Pavić, Mario Banožić i Tomo Medved, dok Josip Aladrović i Milan Kujundžić diplomatski poručuju da “zasad” uživa njihovu potporu. Mladi europarlamentarac Karlo Ressler o ovom se pitanju nije želio izjašnjavati.

Sve to ukazuje da bi se unutarstranački proces u vladajućoj stranci mogao pretvoriti u međusobni okršaj tzv. plenkista i onih koji su nezadovoljni trenutnim političkim kursom HDZ-a.

Da će se Andreju Plenkoviću na unutarstranačkim izborima suprotstaviti dobro organizirana alternativa, neizravno je potvrdio i Davor Ivo Stier.

-Danas, dok Hrvatska predsjedava Vijećem Europske unije i u izbornoj godini, treba biti odgovoran prema državi. Neka vladajuća većina sada odradi posao do kraja, da budemo odgovorni prema međunarodnoj poziciji Hrvatske, a HDZ će prije parlamentarnih izbora imati unutarstranačke izbore, na kojima će naši članovi odlučiti kojim smjerom će ići. Alternativa će biti spremna, poručio je ovih dana Davor Ivo Stier.

U prilog tvrdnji organiziranja alternative sadašnjem vodstvu HDZ-a idu i posljednje izjave Ivana Penave i Domagoja Ivana Miloševića.

- Jedan čovjek ne čini stranku. Potrebno je sjesti za stol, dogovoriti načine funkcioniranja, smjerove, a nakon tih razgovora bit ćemo pametniji - rekao je Penava.

Nešto ranije, na istu se temu osvrnuo i Domagoj Ivan Milošević.

- Vjerujem da će u tim izborima pobijediti onaj kandidat koji će vlastiti ego zamijeniti s momčadi i pritom imati jasnu ideju i viziju za naredno desetljeće, rekao je Milošević.

Zasad su, međutim, nejasne ambicije Milijana Brkića, koji je još u izbornoj noći nakon poraza Kolinde Grabar-Kitarović izjavio da su birači poslali poruku iz koje stranka treba izvući pouke. Brkić je i jedini na posljednjoj sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća stranke od Plenkovića zatražio da jasno kaže kada će biti unutarstranački izbori, što je bila izravna rukavica u lice šefu stranke.

Brkić se, međutim, nakon toga nije izjasnio koje su njegove ambicije. Poznavatelji povijesti odnosa između Plenkovića i Brkića, u kojima Gordan Jandroković i Davor Božinović imaju istaknutu ulogu, tvrde kako on još uvijek dvoji o poziciji na koju će se kandidirati. Iz istih izvora može se čuti kako je on svojim ocjenama stanja u stranci otvoreno svrstao na stranu alternatve, ali ne isključuju niti njegov mogući dogovor s Andrejom Plenkovićem.

Bez obzira što se iz Jandrokovićevog kruga Brkića pokušalo proglasiti ključnim krivcem za poraz Kolinde Grabar Kitarović, zamjenik predsjednika HDZ-a je na glasu kao čovjek s izuzetno jakom stranačkom bazom, zbog čega se u stranačkim kuloarima nagađa kako bi upravo njegovo svrstavanje u tabor “alternative ”, koju najavljuje Stier, moglo igrati odlučujuću ulogu u ovom unutarstranačkom procesu.

- Stane li Brkić na stranu alternative onda će zagovornici promjena u HDZ-u napraviti dogovor i kandidirati po jednu osobu za svako mjesto. U tom slučaju ukupna će situacija postati puno jasnija, tvrde izvori bliski HDZ-u.

Međutim, takvog scenarija pribojavaju se u krugu Andreja Plenkovića kome, nakon što je bio primoran odustati od prolongiranja unutarstranačkih izbora nakon parlamentarnih, odgovara rascjepkanost alternative.

- Vidite, kandidaturu je najavio i bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, koji je nakon odlaska s čelnog mjesta u HDZ-u, ogorčen na sve i svakoga i teško je vjerovati da on osobno može biti dio bilo kojeg dogovora. Jednako tako, netko se očito dosjetio i Ljube Ćesića Rojsa, koji je ovih dana također najavio predsjedničku kandidaturu i to na način već viđen u eri Ive Sanadera. Ova dva primjera pokazuju kako će na unutarstranačkim izborima postojati više od dvije opcije, ocjenjuju naši izvori iz vrha HDZ-a,

 

H. Krmpotić