Zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić čestitao je u nedjelju navečer SDP-ovom predsjedničkom kandidatu Zoranu Milanoviću na pobjedi i ustvrdio da HDZ unutar sebe treba izvući pouku iz poruke koju si mu i na ovim izborima birači poslali.

-Zahvaljujem svim državljanima Hrvatske, svim Hrvaticama i Hvatima koji su izašli u na izbore bilo u Hrvatskoj, bilo u BiH, bilo u iseljeništvu. Gospodin Milanović je pobijedio, ja mu zaista iskreno čestitam na toj pobjedi i nadam se da će raditi u dobrom smjeru, za dobro našeg naroda i naše zemlje, rekao je Brkić novinarima nakon što je postalo jasno da je kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar-Kitarović poražena na predsjedničkim izborima.

Ocijenio je kako je hrvatski narod i na ovim izborima poslao jasnu poruku.

-Hrvatski narod je poslao poruku. Građani imaju pravo prekrižiti listić i zaokružiti bilo kojeg kandidata i to treba poštivati. Miroslav Škoro dobio je veliku potporu građana te je to i poruka HDZ-u, jesmo li dovoljno artikulirali one politike i stavove, koje su naše birače privukli ili odbacili od naše stranke, odgovorio je na pitanje kako komentira ocjenu voditelja kampanje Ivana Anušića, koji je ukazao na problem velikog broja nevažećih listića.

Vjeruje kako HDZ iz ovoga mora izvući određene poruke.

-Jesmo li kao političari bili dovoljno ponizni, skromni, dostupni čovjeku, jesmo li slušali čovjeka i gledali njegove probleme. I na temelju toga izvući određene pouke iz ovih izbora, dobro proanalizirati rezultate i nakon toga povući određene poteze što se tiče stranke, rekao je.

Osvrnuo se i na poziciju Andreja Plenkovića.

- Pozicija Andreja Plenkovića je takva da je predsjednik HDZ-a i predsjednik Vlade. Dok ne budu unutarstranački i parlamentarni procesi, on će biti na toj poziciji, ne treba oko toga "raditi famu". Svi će se procesi događati unutar kruga obitelji. Moramo biti svjesni da smo mi ovdje zahvaljujući članstvu. Članstvo će svoje reći na unutarstranačkim izborima, dodao je.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o njegovoj budućnosti u HDZ-u rekao je kako ne strahuje za svoju poziciju.

- Ne strahujem za svoju poziciju. Nisam rođen da budem vječno zamjenik predsjednika HDZ-a. Sigurno ću se kandidirati na unutarstranačkim izborima. Za koju poziciju to ću vidjeti. Do sada sam , na koju god sam se poziciju kandidirao, i pobjedio, istaknuo je.

Nije želio prozvati nikoga osobno za poraz.

 - Uz dužno poštovanje o tome ne bi htio komentirati sada - istaknuo je Brkić.

Na pitanje je li za rezultat kriva i HDZ-ova kandidatkinja, Brkić ponavlja da je narod birao te da se svi koji sudjelovali, prvenstveno kandidati, kao i stranke koje su podržavale kandidate, moraju rezultate analizirati i iz toga izvući pouku.

Ne slaže se s ocjenom glavnog tajnika Gordana Jandrokovića da je kampanja Grabar-Kitarović, pogotovo uoči drugog kruga, išla previše udesno.

-Ne bih se s time složio. Imali smo centrističku kampanju za europske izbore pa smo dobili 23 posto. Sad smo imali desnu kampanju pa smo dobili 48 posto. Dakle, vidimo što birači i simpatizeri HDZ-a podržavaju. HDZ je stranka desnog centra, nikakve ekstremne desnice, ali isto tako nije stranka centra i od centra lijevo. Dakle, hrvatski birači su poslali poruku i mislim da će svatko tko je korektan iz toga izvući pouku, zaključio je.

 

M.M.