Predsjednička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je danas tvornicu Kraš i pri tome istaknula kako ne vidi problem u tome što predsjednik Josipović može zamrznuti svoj status na Pravnom fakultetu, a ona kao djelatnica NATO saveza ne može.

-Apsolutno nisam lagala, jučer sam objasnila to pitanje, rekla sam sve što sam rekla, to je administrativno pitanje, ne namjeravam ništa ponavljati. Žao mi je da sam optužena da sam lagala, nažalost nisam prva a neću biti ni zadnja osoba koju je predsjednik Josipović uvrijedio ovih posljednjih dana. Ja mu čak to niti ne zamjeram, jer kad u kampanji nemate sadržaja, napadate ljude, nažalost - i staknula je Grabar Kitarović.

Odmah zatim se zapitala o Josipovićevom laganju vezanom za njegove susrete sa srbijanskim veleposlanikom.

-Ali pravo pitanje, kad smo već kod laganja, je što je to gospodin Josipović dao veleposlaniku Cvetićaninu dok je on bio srpski veleposlanik u Hrvatskoj i to su pitanja na kojima bi trebala inzistirati hrvatska javnost i relevantne institucije - oštro je odgovorila Grabar-Kitarović.

Novinare je zanimalo hoće li se vratiti na mjesto pomoćnice glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju u slučaju da doživi poraz na izborima.

-Ja ću sigurno biti predsjednica Republike Hrvatske, a što se tiče statusa u NATO savezu, kao što sam vam jučer odgovorila, to je administrativno pitanje statusa moje obitelji. Na sve sam odgovorila, nemam namjeru ponavljati, bit ću prva hrvatska predsjednica - rekla je.

Na upit je li joj žao što zamrzavanje statusa nije ranije podijelila s javnošću, odgovorila je da za to nije bilo potrebe.

-Ja sam cijelo vrijeme govorila i objašnjavala, ova mogućnost zamrzavanja statusa zaista se pojavila u nekoliko posljednjih dana i o tome me nitko nije pitao niti sam imala potrebu to objašnjavati jer je to administrativno pitanje . rekla je dodavši da ne vidi razliku u tome da predsjednik Josipović zamrzne svoj status na Pravnom fakultetu, a ona u NATO savezu ne.

-U ovom trenutku nemam nikakve veze s NATO-om osim što moja obitelj ima taj status da moja djeca mogu završiti ovu školsku godinu i ne moraju prekidati trenutno školovanje u Belgiji - kazala je predsjednička kandidatkinja HDZ-a.

Kraš je, kaže, posjetila kao primjer uspješne tvrtke, jer je gospodarstvo u središtu njene kampanje.

-Ovo je samo jedna u nizu tvrtki koje obilazim ovih dana i nastavit ću obilaziti kada budem predsjednica Republike Hrvatske, tvrtke koje dobro posluju i one koje ne posluju tako dobro. Ovo je primjer izvanredno dobre hrvatske tvrtke. Gospodarstvo je u središtu mojeg programa i da ovako razgovorom s gospodarstvenicima, obilaskom pogona, skupljanjem različitih iskustava, razgovorom o problemima s kojima se susreću i analizom želim jednostavno svoj program pojačati na stvarnim životnim pričama i pravim hrvatskim primjerima - rekla je dodavši kako će program prezentirati sljedećeg tjedna.

 

M.M.