dragan vulinČelnici HDSSB-a ovih su dana ustvrdili kako unatoč napetim odnosima predstavnika hrvatskih branitelja i Vlade Republike Hrvatske ovogodišnja Kolona sjećanja mora proći bez incidenata.

– Riječ je o značajnom danu, koji simbolizira patnju i žrtvu hrvatskog naroda, i stoga je neprimjereno koristiti taj dan za bilo kakva prepucavanja i obračune, kao što smo, nažalost, svjedočili protekle godine. Taj je dan, 18. studeni, dan kada u prvi plan trebamo staviti heroje koji su žrtvovali svoj život za obranu Vukovara i Hrvatske – rekao je predsjednik HDSSB-a Dragan Vulin.

Iz ove stranke čelnice Saveza za Hrvatsku, koja zagovara regionalizam kao i aktualni predsjednik Ivo Josipović, su apelirali prema HDZ-ovoj vlasti u Gradu Vukovaru, Koordinaciji i svim udrugama proizišlim iz Domovinskog rata, građanima i političkim strankama da se 18. studenoga „ni na koji način ne opstruira i ne sprječava dolazak predstavnika državne vlasti“.

Od gradonačelnika Ivana Penave zatražili su da „poduzme sve mjere kako se ne bi ponovile scene od prošle godine“. U protivnom sankcije će, kako su istaknuli, snosti HDZ.

– Građani svake četiri godine na slobodnim i demokratskim izborima biraju vlast te smatramo kako oni, bez obzira iz koje političke opcije dolazili, trebaju biti u Koloni sjećanja. Ako se ponovno Vukovar pokuša iskoristiti za političke obračune, najavljujem da će gradonačelnik Penava ostati bez podrške HDSSB-a u Gradskom vijeću Grada Vukovara - zaključio je Vulin.

Istodobno, HDSSB daje punu potporu braniteljskim prosvjedima.

– Tražimo od Vlade RH da iskaže osjećaj za ove ljude, kojima smo danas zahvalni što živimo u slobodnoj Hrvatskoj, tako da usvoji njihove zahtjeve za zaštitu dostojanstva i časti branitelja i Domovinskog rata. Premijer Zoran Milanović svojom tvrdoglavošću samo dolijeva ulje na vatru te ga pozivamo da što prije uspostavi dijalog s predstavnicima branitelja i riješi probleme na obostrano zadovoljstvo – zaključili su u HDSSB-u.

O predsjedniku Ivi Josipoviću niti riječi. Osim neizravne poruke da će HDZ-ov gradonačelnik Ivan Penava izgubiti potporu HDSSB-a u Gradskom vijeću Vukovara ukoliko SDP-ov predsjednički kandiodat ne bude glavna zvijezda 18. studenoga.

Josip Zdunić