Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović doputovala je u Berlin. Grabar -Kitarović dočekao je  njemački predsjednik Joachim Gauck.

Želimo zajedno raditi na boljoj  suradnje između Njemačke i Hrvatske. Oko  240.000 Hrvata živi u Njemačkoj i oni obogaćuju naše društvo", izjavio  je njemački predsjednik.

"Hrvatska je dvije godine u Europskoj uniji i poduzeli ste velike napore da postane članica. Reformski procesi nisu završeni i o tome ćemo razgovarati. Hrvatska je pred velikim gospodarskim izazovima, a reforme su važne jer omogućuju blagostanje i rast gospodarstva", rekao je njemački predsjednik i dodao da je Hrvatska uzor drugim zemljama, prenosi RTL

Gauck je podsjetio kako su Nijemci poduzeli važne korake na polju suočavanja s prošlošću.

"Tu vam možemo biti partneri", poručio je Gauck.

Predsjednica Grabar-Kitarović zahvalila se na dobrodošlici te je istaknula da je Berlin prva prijestolnica nakon Sarajeva koju posjećuje. "Ovo doživljavam kao simboličnu potvrdu svestranih odnosa naših zemalja i iskrenog prijateljstva između naših građana", kazala je predsjednica. 

"U pravu ste predsjedniče kad kažete da pred nama stoji još veliki put reformi. Hrvatska je zemlja koja je prošla dvostruku tranziciju, od zemlje žrtve rata do zemlje u kojoj pomirba još traje, još postoji dosta ratnih rana koje treba zatvoriti. Ali smo prošli i tranziciju od zemlje centralizirane ekonomije do tržišnog gospodarstva. Hrvatska razumije ključnu ulogu Njemačke u europskoj i transatlanatskoj arhitekturi. Hrvatska zna gdje pripada i tko su joj prijatelji. Razmotrit ćemo stanje bilateralnih odnosa, agendu EU s posebnim naglaskom na prijavnicu za Schengen", rekla je Grabar-Kitarović dodajući da želi da odnosi dviju zemalja budu što snažniji u gospodarstvu.

"Sigurna sam da je ovo početak novog partnerstva između Njemačke i Hrvatske", poručila je predsjednica.

Poslije susreta s Gauckom, s kojim je razgovarala i na radnom ručku, Grabar-Kitarović sastala s kancelarkom Merkel. U skladu s protokolom, budući je njezin domaćin bio njezin njemački kolega Gauck, nakon susreta s Merkel nisu bile predviđene izjave za novinare. Kancelarkin ured međutim unaprijed je priopćio da su teme razgovora dviju političarki bilateralni odnosi i teme vezane za Europsku uniju, kao i pitanja zbivanja u jugoistočnoj Europi.

Želi obnoviti međusobno povjerenje i vjerodostojnost Hrvatske

Kad je riječ o hrvatsko-njemačkim odnosima, predsjednica Grabar-Kitarović izjavila je u ponedjeljak u intervjuu njemačkoj postaji Deutsche Welle da želi obnoviti povjerenje Njemačke u Hrvatsku, narušeno slučajem "lex Perković" i izmjenom zakona o uhidbenom nalogu uoči ulaska Hrvatske u EU.

Njemačka je bila jedan od najžešćih kritičara Zagreba kada je samo dva dana prije ulaska u EU 1. srpnja 2013. izmijenio zakon o uhidbenom nalogu i spriječio izručenje bivšeg jugoslavenskog i hrvatskog obavještajca Josipa Perkovića zbog ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića kod Muenchena 1983.

"Želim na neki način obnoviti međusobno povjerenje i vjerodostojnost Hrvatske", rekla je Grabar-Kitarović koja je u predizbornoj kampanji često govorila o važnosti odnosa s Njemačkom, najsnažnijim europskim gospodarstvom.

"Kao nekome tko je radio na pretpristupnim pregovorima i uvjeravao EU da će Hrvatska biti konstruktivan partner, bila sam razočarana kada je nakon ulaska u Uniju došlo do razilaženja u slučaju europskog uhidbenog naloga i slučaja Perković", dodala je. "To je bilo nepotrebno i Hrvatska mora dokazivati svoju vjerodostojnost držanjem do onoga što je potpisala", istaknula je predsjednica.

 

M.M.