Hans-Georg Maassen, šef njemačke Službe za zaštitu ustavnog poretka (BfV) upozorio je u utorak da bi radikalni islamisti mogli pokušati regrutirati mlade izbjeglice koje pristižu u Njemačku.

-Jako smo zabrinuti da bi islamisti u Njemačkoj, pod izgovorom pružanja humanitarne pomoći, mogli pokušati iskoristiti situaciju s migrantima kako bi preobratili i regrutirali one koji traže azil - rekao je Hans-Georg Maassen, dodajući kako će na udaru biti mlade izbjeglice bez pratnje koji bi mogli biti laki plijen za islamiste.

Maassen je to kazao nekoliko sati nakon što je njemačka policija izvršila pretres osam lokacija u Berlinu, uključujući jedan islamski centar, sumnjajući da ih koriste islamisti koji podržavaju sukobe u Siriji.

Broj ultra-konzervativnih salafista porastao na 7900

Upozorio je također  da je broj ultra-konzervativnih salafista u Njemačkoj porastao na 7900, prema 7500 u lipnju. Oko 740 islamista iz Njemačke, među kojima petina žena, otišlo je u Siriju i Irak. Trećina ih se u međuvremenu vratila u Njemačku, a 120 je poginulo.

Maassen je istaknuo kako još nema dokaza da su se islamisti infiltrirali među izbjeglice.

Podsjetimo, Njemačka policija je priopćila da je izvršila pretres osam stanova u Berlinu u utorak rano ujutro za koje se vjeruje da ih koriste islamisti koji podržavaju sukobe u Siriji.

Policija navodi da istražuje 51-godišnjeg muškarca iz Maroka osumnjičenog za poticanje drugih da se pridruže naoružanim islamističkim skupinama koje se bore protiv sirijskog predsjednika Bašara al Asada.

Također istražuje 19-godišnjeg Makedonca za kojega se vjeruje da bi već mogao biti u Siriji.

 

M.M.