Haški sud  nepravomoćno je oslobodio krivnje Vojislava Šešelja optužbi za sudjelovanje u etničkom čišćenju nesrpskog stanovništva u Hrvatskoj i BiH te vojvođanskih Hrvata pod patronatom Srbije, koje je uključivalo ubojstva, deportacije, zlostavljanja, pljačku i uništavanje imovine Hrvata i muslimana.

Presudu je obrazložio sudac Jean-Claude Antonetti. Sudsko vijeće, izuzev sutkinje Flavije Lattanzi - smatra da nedostaju ključni dokazi da bi se utvrdio bilo koji oblik kaznene odgovornosti za zločine protiv čovječnosti. 

Dokazi, rekao je sudac Jean-Claude Antonetti - utvrđuju da je postojao oružani sukob neprijateljskih strana, ali Tužiteljstvo nije dokazalo da su civili bili cilj masovnog napada. Preseljenje civila, smatra vijeće - nije imalo za cilj protjerivanje nego je bilo prvenstveno humanitarnog karaktera. Također ne vidi povezanosti između Šešelja i ostalih paravojnih formacija, kao ni vezu između sukoba u Hrvatskoj i BiH.

- Većina smatra da su Šešeljevi planovi za Veliku Srbiju bili politički, a ne zločinački - rekao je sudac Antonetti.

Vijeće također - uz suprotno mišljenje sutkinje Lattanzi - smatra kako Šešelj, prilikom pozivanja Srba da proteraju Hrvate i očiste BiH od 'pogana i balija' - nije pozivao na etničko čišćenje.

Podsjetimo, Vojislav Šešelj je optužen u devet točaka za zločine protiv čovječnosti i povrede ratnog prava i običaja u BiH i Hrvatskoj, a posebno za masakre na Ovčari i u Voćinu te progon Hrvata iz vojvođanskog mjesta Hrtkovci.

Analitičar HRsvijeta Vladimir Ljubanić smatra da oslobađajuća presuda Vojislavu Šešelju nije iznenađenje.

- Vojislav Šešelj nije imao nikakvu značajniju ulogu u ratnom stroju Srbije. On je proizvod KOS-a JNA i kao takav je korišten u ratu te na koncu i podvaljen Haškom sudu. Šešelj je u ratu, pa tako i posljednjih godina na Haškom sudu, igrao dodjeljenu mu ulogu iza koje su se skrivale srpske službe. Tragikomično je danas bilo slušati određene hrvatske "stručnjake" koji smatraju da je oslobađajuća presuda Šešelju još jedna rehabilitacija četništva. Ne razumjem uopće takve poruke. Zar agresiju na Hrvatsku i BiH provodila JNA i paravojne postrojbe koje je mobilizirao i naoružao KOS JNA? Dakle, Haški sud nije nasjeo na podvaljivanje Šešelja kao krunskog krivca i amnestiranja i prikrivanja uloge JNA. Zašto je Tužiteljstvo, i uz čiju potporu, krenulo u taj proces revidiranja povijesnih činjenica sasvim je drugo pitanje - smatra Ljubanić.

 

R. Horvat