Gradić Montreux na obali Ženevskog jezera bio je okupljalište članova jedne od najtajanstvenijih organizacija na svijetu, skupine Bilderberg.

Njihov je 67. sastanak započeo još u četvrtak, a završio u nedjelju. Kako bi se barem donekle uklonila misterioznost vezana uz sastanke ove skupine, Bilderberg je otvorio i web-stranicu na kojoj postoji niz informacija vezanih uz povijest skupine i njezine ciljeve, piše Jutarnji list.

Činjenica da se velik broj svjetskih moćnika, iz politike i biznisa, a i iz drugih društvenih skupina okuplja na jednom mjestu i iza zatvorenih vrata bistri politiku, više je nego dovoljno javnosti da se upita: zašto? Sudionici sastanka tvrde da su vrata zatvorena prije svega zato da bi se moglo razgovarati što otvorenije, ali na to slijedi pitanje: ako nije riječ ni o čemu spornome, zašto o tome ne izvijeste javnost. Mnogi od sudionika - jer neki se pojave samo jednom - tvrde kako je to mjesto na kojem su imali neke od najboljih rasprava u životu. Što je samo dodatno inspiriralo teoretičare zavjere.

Među posebnim gostima ovogodišnjeg Bilderberga bio je američki državni tajnik Mike Pompeo. Na popisu, na kojem se Pompeo nije nalazio, bilo je oko 130 sudionika iz 23 zemlje.

Ove godine poseban interes izazvali su Jared Kushner, zet i viši savjetnik američkog predsjednika Donalda Trumpa, zadužen za izraelsko-palestinski mirovni plan, nizozemski premijer Mark Rutte, njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen, francuski ministar gospodarstva Bruno Le Maire i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

 

M.M.