Predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke i dopredsjednik HDZ-a BiH, Zdenko Ćosić, u svome je govoru na predizbornom skupu u Grudama pojasnio značaj očuvanja vlasti na svim razinama, nazivajući to "čvrstim lancem za opstanak hrvatstva Bosne i Hercegovine".

-Ulazimo u ove izbore uvjereni da ćemo sačuvati čvrsti lanac opstanka hrvatstva Bosne i Hercegovine. U tom lancu ova županija je zlatna karika. Samo se prisjetite što se dogodilo i u kakvom smo stanju bili kad taj lanac opstanka nije funkcionirao, kad smo imali razdoblje "platformi" i kad smo imali županijsku vlast u kojoj nije djelovao HDZ. Tada smo imali blokade, kašnjenje socijalnih davanja, neisplaćivanje porodiljnih naknada, neplaćene doprinose - istaknuo je.

Uspoređujući to vrijeme s današnjim, naglasio je kako će Županija Zapadnohercegovačka i dalje ostati na poziciji najrazvijenije županije u Federaciji BiH.

-Danas govorimo o projektima, razvojnim strategijama, europskim fondovima i obećavamo da ćemo i nakon ovog mandata zadržati ovu županiju na poziciji najrazvijenije županije u Federaciji BiH - poručio je.

Osvrnuo se i na značaj županija u delegiranju predstavnike u Dom naroda, i značaj Doma naroda u ukupnom sustavu postdaytonske BiH.

-Županija je odskočna daska iz koje lansiramo svoje predstavnike u Dom naroda, a Dom naroda je linija obrane. Dok imamo odgovorne i legitimne ljude u tom Domu, neće proći nikakvi nametnuti zakoni i nećemo biti nacionalna manjina. Dok imamo legitimnog člana Predsjedništva, ne moramo se bojati -pojasnio je Ćosić.

Nije propustio spomenuti niti one hrvatske stranke koje su napustile HNS kako bi, iz sebi poznatih razloga, samostalno išli u izbornu utrku.

-Oni koji su odlučili raditi izvan HNS-a, tjeraju nas na još jače zajedništvo. Pozivam sve da na izborima budu što čvršći lanac zajedništva i opstanka - zaključio je Zdenko Ćosić, dopredsjednik HDZ-a BiH i nositelj županijske liste za Skupštinu ZHŽ-a.

Podsjetimo, komentirajući nedavne zahtjeve određenih političkih subjekata, koji zbog navodne racionalizacije, predlažu gašenje svih deset županija u Federaciji BiH, Ćosić je upozorio na potrebe provedbi odluka Ustavnog suda.

-Samo dva neustavna federalna ministarstva, koja su sama sebi smisao i svrha, imaju veće proračune od svih deset ustavnih županijskih ministarstava iz tog područja (obrazovanje, kultuta, šport). Kako se zagovornici racionalizacije toga nisu sjetili!? - kazao je Ćosić neizravno upućujući na potrebu provedbi odluka Ustavnog suda koji je neka resorna ministarstva na razini Federacije BiH proglasio neustavnima.

 

M.J.