Inicijativa U ime obitelji uputila je ministru uprave g. Arsenu Bauku otvoreno pismo kojim želi saznati točan broj potpisa koji su potrebni za raspisivanje referenduma.


S obzirom na to da je tijekom izjašnjavanja građana o potrebi raspisivanja referenduma o braku kao zajednici žene i muškarca, u svibnju 2013. ministar Bauk promijenio uvjete potrebne za raspisivanje referenduma, kada je broj potrebnih potpisa povećan s 375 tisuća na 451 tisuću, Udrugu zanima koliko je potpisa potrebno ovaj put.

Napominju kako su ove godine ponovno održani izbori za Europski parlament za koji je bilo registrirano 3 758 849 birača s prebivalištem u Republici Hrvatskoj što zajedno s onima izvan Hrvatske čini oko 3,8 milijuna birača. Taj je broj bio približno jednak i broju birača koji su mogli izići na referendum 1. prosinca što je pokazalo da je ministrovo povećanje broja koji čini 10 % od ukupnoga broj birača s 375 na 451 tisuću bilo potpuno neopravdano, stoji u pismu inicijative „U ime obitelji“.

Građani će se od 21. 9. do 5. 10. imati priliku izjasniti o raspisivanju referenduma koji će osigurati da već na sljedećim parlamentarnim izborima saborske zastupnike birači odabiru izravno, imenom i prezimenom bez ograničenja postotkom izborne liste te da svi državljani RH s prebivalištem u Hrvatskoj i izvan nje mogu glasovati dopisno ili elektronički.

 

M.M.