Snimke koje ovih dana dolaze iz Sjeverne Koreje na trenutke djeluju tragikomično. Bezbrojne mase uplakanih ljudi koje žale za Voljenim vođom dovode nas u situaciju da promišljamo jesu li oni uistinu do te mjere indoktrinirani ili su dobili partijsku zadaću da tako postupaju.

Mlađim generacijama nije poznato kako se na "ovim prostorima" već ranije viđane slike koje neodoljivo podsjećaju na ove koje ovih dana dolaze iz Pjongjanga.

Naravno, riječ je o smrti Josipa Broza Tita, "najvećeg sina naših naroda i narodnosti", odnosno "ljubičice bijele", kako su ga njegovi najbliži suradnici iz reda "naroda i narodnosti" voljeli nazivati.

Stoga, pogledajmo za početak na koji je način javnosti priopćena vijest o smrti Josipa Broza, suze nogometaša Hajduka i Crvene zvezde odmah nakon priopćenja vijesti o Brozovoj smrti, kao i detalja sa same sahrane ...

Koncem kolovoza 1977. Josip Broz je boravio u posjeti Pjongjangu i svome osobnom prijatelju Kim iI Sungu, jednom od glavnih saveznika tadašnjeg jugoslavenskog režima. Svima onima koji su zaboravili, ili nikad nisu imali prigode vidjeti, na koji način diktator izražava dobrodošlicu diktatoru preporučamo ove snimke.


Vrhunac je, ipak, glazbeni uradak mladih Korejanaca kojim su dočekali "ljubičicu bijelu".


I na koncu, kako se uopće pitati zbog čega mnogi povjerovaše u tezu današnjih jugonostalgičara, koji tvrde da je u Titovoj Jugoslaviji, navodno, vladao socijalizam s ljudskim likom ?


R.H.