Tako ti je mala moja kad ljubi bosanac! A „moja mala“ je narod koji ima svog diktatora. I to se događa, pa mogu reći, od Brisela sve do Australije, gdje se diktator „kiči“. E a sad čitaoče, nije teško pogoditi što znači „kičiti se“, oću reći da to znači svakoga j*ti u zdrav mozak. Ustav RH, što to predstavlja jednom diktatoru na vrhu Vlade RH? Ma hajte, molim vas!


Evo što u jednoj prilici govori o Ustavu Republike Hrvatske u Osijeku kad je isti progovorio o inicijativi raspisivanja referenduma o ćirilici:

„Za to nam ne treba Ustavni sud, jer ovdje se radi o otvorenoj diskriminaciji. Do određene točke nešto se može tolerirati, ali kada to preraste u otvoreni animozitet i tretman manjine koja postaje manjina tek kad postane većina onda se tu ne treba skrivati iza Ustavnog suda. Postoje određene granice preko kojih se ne može tolerirati pritisak na manjine. Hrvatska je 20 godina gradila jedan sustav prava pozitivne diskriminacije koji predstavlja društveni konsenzus i nikakvi potpisi me u tome neće obeshrabriti. To smatram jednom lošom i nedobronamjernom inicijativom. Suprotstavit ćemo joj se svim pravnim sredstvima i za to nam ne treba Ustavni sud, jer Hrvatski sabor donosi Ustav i sam je ovlašten da ga tumači. Ako pogriješi u tom tumačenju, tada Ustavni sud ima pravo i dužnost reagirati, ali da Sabor unaprijed pita bilo koga je li nešto u skladu sa Ustavom kojeg je donio taj isti Sabor, to je priznat ćete neozbiljno“( Jutarnji.hr - 02.12.2013 14:28 )

I dalje, isti, u istom napisu govori:“Dakle, referenduma o pravima nacionalnih manjina neće biti“. Eto ti „moja mala“!

Neozbiljno, kako ne, je ne poznavati razliku što je to Ustav a što Ustavni sud. E moj kume(diktatoru), kad kažeš: „i nikakvi potpisi me u tome neće obeshrabriti“, moglo bi se razumjeti da i sam Sabor mora slušati, što je ustavno kod nas i kako će se ponašati Ustavni sud.

Da, Sabor donosi Ustav, tj. zastupnici u Saboru, ali ne znači da su prisutni, u ternutku donošenja Ustava, baš svi pravni eksperti, koji uživaju najvišu perfekciju glede tumačenja prava, Ustava i zakona, i to da su baš svi stekli iskustvo sudaca u Vrhovnom sudu RH ili u vijeću Ustavnog suda RH. Da diktator ne razmišlja kad je i sam rekao da „Ustavni sud ima pravo i dužnost reagirati“. Ali na što reagirati, pitam diktatora? Možda, kako je Sabor nepogrešivo donio tu i tu odluku odnosno zakon i vikati: bravo, bravo Saboru RH!

Mislim da bi diktator mogao uskoro znati da postoje izdvojene vrhovne institucije u RH: Vlada RH, Državni Sabor RH, Sudstvo u RH (Ustavni te i Vrhovni sud).

Nitko u Vladi ne može reći:“referenduma neće biti“, jer skupljeni potpisi od 650 tisuća građana su barbari. A ipak je to netko rekao. Ako su diktatorovi građani barbari, onda biti diktator ispred barbara, može za svijet, politički svijet, značiti kako u Hrvatskoj na čelu stoji „vođa barbara“; to će reći barbar nad barbarima.

Evo jedno pitanje za vrlog diktatora: Znaš li da se mogu ograničiti neka prava i slobode građana kao što stoji u članku 16. našeg Ustava:“Slobode i prava mogu se ograničiti samo zakonom da bi se zaštitila sloboda i prava drugih ljudi te pravni poredak, javni moral i zdravlje. Svako ograničenje slobode ili prava mora biti razmjerno naravi potrebe za ograničenjem u svakom pojedinom slučaju”. Upravo tragom tog članka Stožer za obranu  hrvatskog Vukovara sakupio je 650 tisuća potpisnika za raspis referenduma o ćirilici. Zar ćemo kazati da su nekavi barbari donijeli taj Ustav, a po kojemu si i ti postao predsjednik Vlade RH po redovnom i demokratskom glasanju na izborima, kako je to već definirano Ustavom i zakonima u RH. Da li je po čl.16 Ustava pravni poredak u Vukovaru osiguran ako se tamo ne provode određeni zakoni, kao što je Kazneni zakon?

Kako Vukovarom mogu šetati nekažnjeni ubojice agresora i zločinački silovatelji. Kako netko iz Srbije može prozivati Hrvatsku da ne poštuje prava manjina, ako je ista manjina nagrađena u gradu kojeg je JNA razorila uz neviđenu suradnju domicilnih Srba u Vukovaru i kad će platiti odštetu za razoreni grad?

Nagrađena je povratkom u grad, prilično stambeno obnovljen od države Hrvatske. Da, upravo to traje cijelih 23 godine, naspram onih tvojih 20 godina“konsenzusa“.

Pogrešno je reći da bi netko htio smanjiti ustavna prava manjina odnosno zakonom ograničiti ili povećati, kao što je to učinjeno 2000. za vladanja Račana. Naime u smanjenju postotka više od  50% (vrijedilo je u bivšoj SFRJ) udjela stanovnika nacionalne manjine u nekom gradu ili općini RH na 33,3333%, zapravo povećala su se prava i ravnopravnost upotrebe jezika manjine. A zašto to ne vratiti, a posebno za grad Vukovar, odnosno izmijeniti novom izmjenom zakona, kao što se pred ulazak u EU mogao donijeti lex Perković. Je, to je odgovaralo ovdašnjoj Vladi, ali ne odgovara joj demokracija na terenu, gdje se traži, referendumom, izmjena Ustavnog zakona o pravima manjina kod nas.

Demokracija na prostorima Hrvatske je barbarski čin od 650 tisuća potpisnika za referendum, za našeg diktatora. Osim toga, prema čl. 4. spomenutog zakona, mjerodavan je zadnji popis stanovništva na području grada ili općine, gdje se dolazi do određenog prava. Pa za primjer Vukovara zadnji popis stanovništva iz 2011. imao je omjer srpske manjine naspram hrvatske većine u iznosu od 34,87%, iz prethodnog popisa, iz 2001. imao je 32,9%. Više puta i na više načina htjelo se upozoriti i upozoravalo se državna tijela da provedu temeljitu reviziju popisa stanovnika u Vukovaru, a osobito provjere adrese stanovanja popisanih Srba u Vukovaru.

Dakle, moguće je da se i tu ruši ili ne poštuje pravni poredak u Hrvatskoj. Zašto se to moglo izvršiti u Vrgorcu, radi famoznih Hercegovaca, a ne i radi „neagresivnih Srba“ u Vukovaru?

Diktatoru je strana svaka demokracija koja krši njegova diktatorska prava, pa da, kad god zaželi, može reći dosta mi je demokracije na ulici: ovo i ono neće proći. Za primjer:Perkovića  nećemo izručiti Njemačkoj i “naravno“; referenduma neće biti.

Ipak je jedno sigurno: diktatorima nije mjesto u Vladi Republike Hrvatske, a po novim izborima toga više neće biti.


Nikola Bašić, Vis