Tako je to kad kad progovore naši vlastodršci; državni i gradski: Predsjednik Josipović izjavio je novinarima kako je želio odati počast svima onima koji su pridonijeli da 9. svibnja doista bude Dan pobjede nad fašizmom i nacizmom, najvećim strahotama s kojima se čovječanstvo suočilo.


"Mi smo se 90-tih također suočili sa zlom i agresijom i upravo zato danas na Dan pobjede sjećamo se i žrtava Domovinskog rata", istaknuo je predsjednik.

"Dan Europe je veliki dan za čovječanstvo, pobijeđeno je zlo, otvorena je nova stranica u razvoju čovječanstva i nadam se da će europski duh i duh pobjede i dalje biti živ među nama i da ćemo našu Europu i Hrvatsku graditi na slobodarskim i idejama antifašizma", poručio je Josipović.

„Jučer je bila obljetnica oslobođenja Zagreba, danas se obilježava Dan pobjede; Zagreb i Hrvatska su dali odlučujući doprinos na teritoriju bivše zemlje u borbi protiv okupatora i fašističko nacističke ideologije, istaknuo je Bandić.

"Dobro je da se to obilježava i da se više nikada ne ponovi i nikada ne zaboravi; hvala svima koji obilježavaju te dane. Ponosni smo što smo bili sudionici antifašističke koalicije, naši očevi, stričevi i djedovi, i pridonijeli otporu i slomu nacifašizma", naglasio je gradonačelnik Bandić u izjavi novinarima.(HINA)

Je lipi moji: istina, to je dan Europe, ali i dan sijećanja na novu okupaciju Zagreba(8. svibnja 1945.) i domovine Hrvatske od strane jugokomunističke revolucije. I „lijepo nas udomi-  še“, totalno, u Titinu SFRJ(ex FNRJ). A u toj SFRJ-otu smo proživjeli one strahote devedesetih. Dosta je ovdje spomenuti Vukovar i Škabrnju. A to nisu doživjeli ni Pariz ni London, jer na vlasti nisu komunisti, pa sve tamo od dana kojeg slavi Europa danas. Narod je proživljvao u jugokomunističkoj okupaciji, bolove, patnje, smaknuća koje nikada u povjesti u toj mjeri nije proživio; pa počevši od Bleiburga i sve do 1991. Međutim, vjence, na sjećanja iz 1945. godine na Mirogoju postavljaju oni, koji su sljednici jugokomunista. E pa narode, što reći na to...? Nije ti dosta patnji i zabluda?

Druže predsjedniče, što to znači graditi Hrvatsku na idejama antifašizma?

Gdje je taj fašizam kod nas, pa da ga mi antifašiziramo? Možda se on negdje skriva, a da samo ga vi vidite! Možda u nekim ili nečijim gaćama, tu iza nečijeg plota, u nekom gradu, pod nerazumljivim znakom? Vukovar? Dubrovnik? Osijek?Ili u nekom mjestu? Voćin? Škabrnja, Kijevo? Ćelije? Lovas? Kao što vi iskreno kažete: „Ja sam agnostik“; iskreno kažite neko ime, evo ovaj je fašist i odmah ćemo ga antifašizirati, kao vlasti iz Pule našeg branitelja Thomsona jer pjeva domoljubne i rodoljubne pjesme. Aaaaa, a da nije to fašizam; pjevati takove pjesme?

E onda, druže moj, i ja sam fašista jer sam Hrvat, koji voli i pjeva  te pjesme. Eto, pa gradite na tim antifašističkim idejama neku svoju Hrvatsku. Ja ju ne poznam. Ne poznajem takovu Hrvatsku. Jer ako se savi pobjeda nad fašizmom, onda ga definitivno nema ispred moje djece i unučadi, kao i svih nas. Mi slavimo slobodu nakon sloma fašizma, ali slavit ćemo i slobodu nakon sloma udbaškog komunizma koji je u našim vlastima i glavnim državnim medijima.

Ne, ne bojte se udbaši, neće biti fizičkog sloma, smaknuća i bola, ali će biti srama i kajanja!

Na zdravlje svima ovdje i u cijeloj Europi odnosno cijelom svijetu!

 

 


Nikola Bašić