Zbog nametnute izolacije, siromaštva i anksioznosti, uslijed pandemije korona virusa prijeti globalna kriza mentalnog zdravlja, upozorila je u četvrtak čelnica odjela za mentalno zdravlje WHO-a.

"Izolacija, strah, nesigurnost i ekonomski pad uzrokuju ili mogu uzrokovati psihološke probleme",  rekla je Devora Kestel, ravnateljica odjela za mentalno zdravlje WHO-a.

Kestel je, predstavljajući izvještaj UN-a i smjernice po pitanju pandemije  korona virusa i mentalnog zdravlja, kazala da je izgledan veliki porast broja mentalnih bolesti i njihova intenziteta te da bi vlade trebale staviti to pitanje u središte svoga odgovora.

"Mentalno zdravlje i blagostanje cijelih društava snažno su pogođeni krizom te su prioritet koji se mora hitno početi rješavati", rekla je Kestel novinarima. 

U izvještaju je istaknuta nekoliko regija i društvenih slojeva koji su najranjivija skupina za mentalne bolesti - uključujući djecu i mlade izolirane od prijatelja, te zdravstvene djelatnike suočene s velikim brojem osoba umrlih od korona virusa.

Dosadašnja istraživanja već pokazuju utjecaj pandemije na globalno mentalno zdravlje. Psiholozi navode da je zabilježen porast broja anksioznih i depresivnih u više zemalja.

Povećava se i obiteljsko nasilje, dok zdravstveni radnici više traže psihološku pomoć, prenosi Hina.

 

M.M.