Bermudski otoci su postala prva zemlja na svijetu koja je ukinula zakone o istospolnim zajednicama. Umjesto toga, homoseksualcima će biti dopušteno formirati civilno partnerstvo. Pravni obrat („U-turn“) dolazi manje od godinu dana nakon što je Vrhovni sud donio odluku o dopuštenosti istospolnih brakova, piše britanski Sunday express.

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson kritiziran je zbog toga što nije intervenirao na britanskom prekomorskom teritoriju. Jučer u Donjem domu britanskoga parlamenta, pomoćnica ministra vanjskih poslova Harriet Baldwin izjavila je kako je vlada razočarana tim potezom. No, rekla je zastupnicima da je gospodin Johnson odlučio da „ne bi bilo prikladno“ iskoristiti svoju moć da blokira zakonodavstvo. Dodala je: „Ova se moć može koristiti samo ako postoji zakonska ili ustavna osnova za to, pa čak i onda samo u izuzetnim okolnostima.“

Baldwin je inzistirala da su britanske prekomorske zemlje, odnosno teritoriji „odvojene, samoupravne jurisdikcije s vlastitim demokratski izabranim predstavnicima koji imaju pravo na samoupravu.“ Birači na Bermudama su odbili istospolne brakove na referendumu u 2016. godini. Međutim, odaziv je bio ispod 50 posto potrebnih da bi rezultat bio valjan.

Guverner otoka, John Rankin, je 7. veljače izjavio: „Nakon pomnog razmatranja u skladu sa svojim odgovornostima prema Ustavu, danas sam dao suglasnost sa Zakonom o domaćem partnerstvu.“

Walton Brown, ministar unutarnjih poslova Bermuda, je tom prigodom kazao: „Zakon je namijenjen postizanju prave ravnoteže između dvije nepomirljive skupine na Bermudskim otocima, s preporukom da se brak mora shvaćati kao zajednica između muškarca i žene, dok istodobno prepoznaje i štiti prava istospolnih parova“, prenosi Sunday express.

 

M.M.