U župi blaženoga Alojzija Stepinca na Trnjanskoj Savici u Zagrebu u petak 8. svibnja održano je cjelodnevno euharistijsko klanjanje u povodu proslave Stepinčeva zemaljskog rođendana (2. svibnja 1898.). Slavlje je započelo jutarnjom misom u tijeku koje se pjevalo i molilo za proglašenje bl. Stepinca svetim. Misno slavlje predvodio je župnik Antun Vukmanić.


Nakon mise Presveto je bilo izloženo za osobno štovanje. Bila je to prilika da se Isusu zahvali za sve primljene milosti i da se usrdno moli za brojne osobne nakane i zajedničke potrebe i u župi i u domovini te za rast župne zajednice i izgradnju zgrade crkve na Trnjanskoj Savici da se njezinom gradnjom proslavi i Gospodin i njegov istinski sluga Alojzije Stepinac.

Zajedničko štovanje Presvetog nastavljeno je od 18 do 19 sati svečanim euharistijskim klanjanjem popraćenim čitanjem odabranih Stepinčevih tekstova, prikladnim pjesmama te potom blagoslovom. Iz tekstova je bilo razvidno da Stepinčeve riječi imaju svoju aktualnost i danas kada se kao i nekoć traži postojana vjera, traže pravi, a ne polovični katolici spremni svjedočiti svoju vjeru vlastitim životom, kad je potreba odgoja djece u kršćanskom duhu kao i nekoć, kad je silna potreba molitve, ljubavi prema bližnjemu i praštanja, kad je velika potreba pouzdanja u Boga u prevladavanju životnih poteškoća i malodušja u zemaljskom hodu prema vječnosti.

Uslijedilo je svečano misno slavlje u kojemu je vlč. Vukmanić u homiliji posebno istaknuo Gospodinove zapovijedi ljubavi te njegove riječi da tko Gospodina primi, On ostaje u njemu i taj u Gospodinu. Na kraju mise zajednički je izmoljena molitva za zagovor bl. Stepinca te molitva za proglašenje bl. Stepinca svetim.

 

M.M.